Щатската компания Microsoft представи най-новото трето поколение на таблета Surface, който е с претенции да замени напълно лаптопите.

Таблетът хибрид Surface Pro 3 ще е с големина на екрана от 12 инча, което е повишение спрямо този от 10.6 инча на предходния модел. В същото време той ще е с 32% по-тънък и с 12% по-лек спрямо представения през октомври по-стар модел.

От компанията оповестиха, че са модифицирали 100 части от устройството, за да стане то по-тънко и по-леко.

Моделът ще се продава от лятото и ще има пет различни конфигурации, чиито цени започват от 799 долара, за да достигнат 1 949 долара. За сравнение, предходната версия стартираше със 100 долара нагоре, макар и да разполага с по-бърз процесор от настоящата му базова версия.

За клавиатурата потребителите ще трябва да се бръкнат с още 130 долара.

Моделът Surface е важна част от стратегията на новия изпълнителен директор на компанията Сатия Надела, която е фокусиране към завземане на изгубени позиции при мобилните устройства.

От Microsoft представиха устройството в Ню Йорк, като отделиха около час за сравнение с устройствата на Apple – таблетът iPad и лаптопът MacBook Air, опитвайки се да убедят аудиторията, че Surface Pro 3 може да ги замени и двете.

Компанията най-вероятно ще срещне конкуренция от страна на Samsung Electronics Co., която има линия от таблети с големи екрани, насочени към бизнеса.

За периода януари-март приходите от продажби на устройствата Surface се повишиха с над 50%, след изключително слабо представяне на първата версия на устройството.

И макар новото устройство да се определя от анализаторите като „значителен прогрес“, последните все още се притесняват от засилената конкуренция от Samsung и Apple. Пазарът се опасява, че Microsoft се включва в играта твърде късно.