Състоянието на доста милиардери стана жертва на волатилността по време на разпродажбите на акциите на технологичните компании в напоследък. От Forbes са прегледали данните от класацията на милиардерите на изданието в реално време. Ето какво показват цифрите:

Технологичните щатски милиардери са изгубили 15 млрд. долара през последните две седмици, след спада на пазара заради разпродажбите при технологичните компании.

В периода 2-4 април общото им състояние е намаляло от 486 млрд. долара до 470 млрд. долара само за два дни. След това те понасят още един удар в размер на 12 млрд. долара на 10 април, когато технологичният индекс Nasdaq Composite падна с над 3%, отчитайки най-големия си еднодневен спад от 2011 г. насам.

След като Nasdaq се понижи до под 4 000 пункта в петък общото състояние на щатските технологични милиардери също падна под 465 млрд. долара, достигайки най-ниското си ниво от две седмици.

Най-големият губещ сред 10-те най-богати основатели и главни изпълнители директор на технологични компании бе Джеф Безос 90% от чието състояние са обързвани с Amazon.

Богатството на Безо е намаляло с 2.2 млрд. долара, след като акциите на компанията поевтиняха с близо 8% за две седмици. Съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин са изгубили по около 1.2 млрд. долара, а след тях се нарежда лари Елисън от Oracle със загуба от около 1 млрд. долара.

Въпреки че акциите на Microsoft губят 2.7% от стойността си в последните две седмици, съоснователят на компанията Пол Алън успява да избегне голяма загуба, тъй като едва 6% от неговото състояние е обвързано с книжата на Microsoft.

Загубите през последните две седмици не бяха само в САЩ. Състоянието на около 70% от технологичните милиардери в света е намаляло в последните две седмици.

Вижте още: Седем милиардери изгубиха общо 11 млрд. долара за месец

Това че американците бяха засегнати най-сериозно не е изненада, но технологични милиардери от други страни, и особено тези от Азия, също понесоха сериозни загуби.

Състоянието на 15 китайски милиардери е намаляло в периода, като до тях се нареждат по петима милиардери от Индия, Япония и Южна Корея.

Най-голямата загуба извън САЩ е за телекомуникационния магнат Ксавиер Ниел, чието състояние е намаляло с 465 млн. долара.