Един от големите мотиви при покупката на жилище през последните две години бе замяната на по-малко за по-голямо жилище. Често подобно решение се предопределя от увеличаване на броя на членовете на семейството.

Понижението в цените на имотите също до известна степен мотивира много от хората, които искат да живеят на по-голямо пространство, да прибегнат до подобни действия. Това обаче далеч не е евтино и просто начинание, особено за хората, закупили първия си имот с ипотечен кредит.

Ето колко ще ви струва да замените двустаен за тристаен имот - или каква ще е реалната цена на една стая повече.

За средна цена ще вземем средната за всички квартали в София към настоящия момент, която за двустайните е при ниво от 759 евро (въз основа на офертите "продава" във водещ сайт за недвижими имоти), а за тристайните 775 евро за кв. м. За площ за жилището с една спалня ще приемем средната от 65 кв. м, а за тристайните – 90 кв. м.

Въпросът, който в действително вълнува купувача обаче, е не каква е брутната площ на жилището, а каква е реалната ползваема. При средно ниво от 13% общи части за двустайните и горе долу толкова при тристайните, равносметката изглежда така – разглежданият двустаен апартамент е с чиста площ от 56.55 кв. м, докато тристайният - с 78.3 кв. м.

Или грубо казано, разликата е около 22 кв. м. Срещу тях най-вероятно ще получите една стая повече, с размер не повече от 15 кв. м и най-вероятно още една баня или мокро помещение, както и малко повече коридори или още един балкон.

За тях реално ще трябва да платите брутна площ от 25 кв. м, като, въз основа на средната продажна цена за тристайния имот, това прави 19 375 евро.

Това обаче е само най-явният разход. Към харчовете трябва да добавите тези по продажбата на имота, включващи комисиона за агенцията, ако ползвате такава (която в настоящия момент се начислява върху продавача), нотариални разходи, разходи по заличаване на ипотеката (ако имате такава за двустайното жилище) и получаване на нова и др.

Ако не разполагате с 20 000 евро, то най-вероятно ще трябва да увеличите настоящия си кредит с тази сума. Разходите набъбват още, ако случайно имате наказателна такса за предсрочно погасяване, които варираха между 2.5 и 4% за кредити, теглени преди шест-седем години.

Минимумът, в който най-вероятно можете да се съберете при продажбата на двустайното жилище, е около 5% от неговата стойност, с включване на местния данък от 2.5% при продажбата на имота, нотариалната такса и комисионата за брокер, или около 2 500 евро за двустайния апартамент.

Освен същите разходи при покупката на тристайния, които поради по-голямата му стойност ще са около 2000 евро (без комисионна за брокера), трябва да предвидите и първоначалните разходи за теглене на нов ипотечен кредит, които за малко над 20 000 евро ще възлизат на между 500-800 евро за нова оценка, администрация, еднократни разходи при отпускането на кредит и т.н.

Казано накратко, за процедурата по заличаване на старата ипотека, продажбата на имота, покупката на новия и учредяване на нова ипотека ще трябва да си пригответе малко над 5 000 евро.

И това в идеалния случай, при който няма да бъдете наказан от банката си с примерно 4% от оставащата главница по стария ви ипотечен кредит. Ако не разполагате с тези средства за такси и комисиони, то най-вероятно ще ви се наложи да теглите по-голям ипотечен кредит.

При 20-годишен кредит по-голям с 24 500 евро (от първоначалния, ако сте имали такъв и включващ разликата, която трябва да доплатите за по-голямото жилище и всички разходи, свързани с това) и ГПР от 7.1% (какъвто е най-добриян подобен процент в момента), то след 20 години замяната на двустаен за тристаен в разглеждания случай ще ви е струвала 48 800 евро.

Ако тази сума ви плаши, но все пак ви се налага да си вземете по-голямо жилище, друга алтернатива е да отдадете своя апартамент под наем и да наемете по-голям тристаен. Разликата между наемите на разглежданите два типа имоти е около 100 евро в момента.

При запазване на тази разлика и идеален вариант, в който вашият апартамент е на 100% отдаден под наем годишно за 20 години, ще платите 24 000 евро, за да живеете в тристаен апартамент, или наполовина на това, което бихте платили при замяна.