Първият панел „Имоти“ на форума „Шумът на парите“, организиран то Profit.bg, се проведе при изключително силен интерес. В панела участваха водещи специалисти в сектора, сред които Никола Стоянов, управляващия партньор в Лукс Имоти; Полина Стойкова, оперативен директор на Бългериан Пропертис; Виктор Генев, управляващ съдружник и мениджър бизнес развитие в Амрита; Георги Павлов, изпълнителен директор на Адрес Недвижими имоти; Добромир Ганев, управител на Форос; Иван Велков, бивш председател на Националното сдружение Недвижими имоти; Антон Андонов, председател на Съвета на директорите на ЕРА България.

“Имотите вече са достигнали нормални цени, а не както бяха по време на бума“, заяви Виктор Генев, управляващ съдружник и мениджър бизнес развитие в Амрита. „Съотношението между цената на имот и дохода на българина е на много ниски нива в сравнение с нивата от 1999, 2000, 2001 г.“, допълва Генев.

Тезата за достъпността на цените се подкрепи и от други участници в панела.

„Достъпността на жилищата спрямо дохода е най-добра за последните 10 години“, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на Бългериан Пропертис.

„Основният въпрос днес е наистина ли нещата при имотите се оправят и сега ли е моментът за покупка?“ „Да, добър е моментът за покупка, да, цените на имотите се повишават плавно, но има фактори, които ще въздържат силата на ръста в цените на имотите“, смята още Стойкова.

Доста по уверено бе мнението на Георги Павлов, изпълнителен директор на Адрес Недвижими имоти. „Кризата свърши. За това като говорим за „Шумът на парите“, нека се запитаме къде са парите? А те са в имотите – там са печалбите. Аз бил посъветвал хората да инвестират в имоти,“ посочи г-н Павлов, като допълни „За последните 10 години цените на имотите са се повишили с 63%. Средната инфлация е 54%. Тоест при тях увеличението е 10% над инфлацията. Имотът е и доходоносна инвестиция. Средната инвестиция от него се изчислява на 4.5-5%. Това означава, че за този 10-годишен период вие не само, че ще спечелите 10% над инфлацията, но и още 45-50%. Можете ли да ми кажете коя друга инвестиция в България може да ви докара 55% над инфлацията?“, попита риторично г-н Павлов.

Тезата на Георги Павлов бе подкрепена и от Антон Андонов, председател на Съвета на директорите на ЕРА България. „От годишните доклади на ЕРА Европа е видно, че намаляването на броя на сделките, увеличаването на срока на престояване на пазара и понижаването на цените са преодолени. От известно време се отчита, първо, намаляване на срока на престояване на пазара на имоти, оттук повишаване на броя на сделките и последващият ефект – повишаване на цените на имотите“.

Имаше и участници, които бяха умерени в очакванията си. „Пазарът на имоти в последните две-три години е стабилен. В доста райони на страната има повишен интерес от страна на клиентите. За съжаление обаче, това не е навсякъде“, коментира Добромир Ганев, управител на Форос, като допълни: „Доходността от жилища в България е доста добра в ЕС, иначе сме на някои от последните места по цени, съпоставени с европейските. Налице са обаче дисбаланси по отношение на качеството на предлагани жилища. Голяма част от предлаганите в момента жилища са с недобро качество, незаслужаващи цената, за която се предлагат“.

По отношение на луксозните имоти коментарите бяха относително единни. „Пазарът на луксозни имоти е в стабилен ръст от 2010 г. насам. Имаше затишие на запитвания и сделки през първата година на кризата, но от 2010 г. насам отчитаме стабилно нарастване на броя на сделките. Процесът продължава и тази година, заедно с лек ръст в цените. Растежът не е голям, но показва твърда тенденция“, обясни Никола Стоянов, управляващ партньор на Лукс Имоти, като допълни „За съжаление, вече няма достатъчно луксозни обекти, не само в София, но и в цяла България. Не и луксозни според международните разбирания. Предприемачите леко се отдръпнаха и не са активни в последните 5-6 години в този сегмент. В момента сделките има основно на вторичния пазар“.

Като проблеми в сектора специалистите обобщиха законовите проблеми пред сделките с частни съдебни изпълнители и затрудненото им банково финансиране, застаряващия сграден фонд, демографските тенденции и застаряване на населението, неотговорящото на исканите цени качество на имотите, фактът, че бъдещите купувачи не търсят услуги на професионалисти, наличието на недобросъвестни практики от част от пазарните участници и наличието на голям брой фалшиви обяви, отдръпването на чуждестранните инвеститори (с изключение на руските и тези от бившите руски републики) и др.

Форумът "Шумът на парите" се осъществява със съдействието на Мтел, Сосиете Женерал Експресбанк, ДЗИ – KBC Group, Лукс Имоти, ПОК Доверие, Провидент Файненшъл България, Консултантска къща Амрита, ActivTrades и LG.

Организационен партньор на събитието тази година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.

Медийни партньори на събитието са сп. Мениджър, Дарик радио, новинарските сайтове fakti.bg, novini.bg и cross.bg, както и специализираните imot.bg, Seenews и insurance.bg.

румът "Шумът на парите" се осъществява със съдействието на Мтел, Сосиете Женерал Експресбанк, ДЗИ – KBC Group, Лукс Имоти, ПОК Доверие, Провидент Файненшъл България, Консултантска къща Амрита, ActivTrades и LG. Организационен партньор на събитието тази година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България. Медийни партньори на събитието са сп. Мениджър, Дарик радио, новинарските сайтове fakti.bg, novini.bg и cross.bg, както и специализираните imot.bg, Seenews и insurance.bg.

Прочети повече на: http://profit.bg/news/Narastvat-shtetite-v-chuzhbina-po-GO/nid-123061.html

Форумът "Шумът на парите" се осъществява със съдействието на Мтел, Сосиете Женерал Експресбанк, ДЗИ – KBC Group, Лукс Имоти, ПОК Доверие, Провидент Файненшъл България, Консултантска къща Амрита, ActivTrades и LG. Организационен партньор на събитието тази година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България. Медийни партньори на събитието са сп. Мениджър, Дарик радио, новинарските сайтове fakti.bg, novini.bg и cross.bg, както и специализираните imot.bg, Seenews и insurance.bg.

Прочети повече на: http://profit.bg/news/Narastvat-shtetite-v-chuzhbina-po-GO/nid-123061.html