Всяка година ЕРА Европа публикува годишен доклад на имотния пазар в страните, в които оперира. По време на третия панел „Имоти” през първия ден на форума „Шумът на парите”, Антон Андонов, председател на Съвета на директорите на ЕРА България, обяви част от отчетените данни.

Когато говорим за случващото се на имотния пазар, трябва да отбележим, че това, което се случва в големите градове, се случва със закъснение от около 3 години и в малките, отбеляза в самото начало Андонов. Той подкрепи тезата на Георги Павлов, изпълнителен директор на Адрес Недвижими имоти, според която нисходящият тренд на цените на имотите е приключил.

От годишните доклади на ЕРА Европа е видно, че намаляването на броя на сделките, увеличаването на срока на престояване на пазара и понижаването на цените са преодолени. От известно време се отчита, първо, намаляване на срока на престояване на пазара на имоти, оттук повишаване на броя на сделките и последващият ефект – повишаване на цените на имотите.

Председателят на Съвета на директорите на ЕРА България изведе данни, потвърждаващи това. През периода 2011-2013 броят на сделките в България е нараснал до 220 000. През тези три години броят на сделките е бил стабилен. Средният срок на сделка за страната през миналата година е бил 120 дни, а през 2014 година е спаднал до 75 дни. „Това е сигурен индикатор накъде върви пазарът”, отбеляза Антон Андонов.

По отношение на цените има отчетен малък положителен ръст, допълни още специалистът по имотни сделки. По думите му, през тази година ще станем свидетели на умерен ръст на цените.

„Сега е подходящият момент за продажба и покупка. Този натиск, който се усеща, след 5 години задържане на имотите, в момента се изсипва на пазара. Ще има изсипване, но няма да наблюдаваме съществено поскъпване”, категоричен е Андонов. Той изнесе малко данни за имотния пазар в други европейски страни. В Германия от 2008 година насам броят на сделките се е увеличил с 33 %, като цените са се повишавали с не повече от 3-4 % годишно. За сравнение, в България през последните години имаше рязък скок на цените на имотите и с идването на кризата – рязък спад на цените. Подобна ситуация бе факт и в Португалия, където в наши дни за осъществяването на имотна сделка се изискват цели 359 дни.

”Ако говорим за броя на сделките, в България през 2013 г. спрямо 2012 г. има 3 % ръст”, допълни Антон Андонов. Положителен ръст е отчетен и в други страни, като Швеция, Германия и Турция.

По време на панел „Имоти” бе засегната и темата за сделките с имоти и частните съдебни изпълнители. Прогнозата на Андонов е, че засега няма перспектива на този пазар да участват много участници. В момента в България много тясна група купувачи участват на този пазар. Те знаят добре правната рамка и процедурите и са част от тези 1,5% от хората у нас, които притежават богатството на страната. Те имат изгода да купуват по-евтино. За да може да се отвори пазарът към по-голям брой участници, трябват законови промени.

Колкото до пазара на земеделска земя, изпълнителният директор на ЕРА България заяви, че тенденцията на поскъпване на този тип земя ще продължи. Причината за това е, че търсенето продължава да е повече от предлаганото. Антон Андонов засегна и темата за наскоро приетите текстове за купуването на земеделска земя от чужденци и офшорни копмании. Той коментира, че от миналата седмица пазарът на земеделска земя е блокиран, тъй като приетите текстове са непълни и объркващи.

По отношение на сделките с рискови имоти, като купуването на имоти на зелено, Антон Андонов препоръча на хората, които не са наясно с имотните въпроси и искат да си купят такъв имот, да се обърнат към професионалист.

Форумът "Шумът на парите" се осъществява със съдействието на Мтел, Сосиете Женерал Експресбанк, ДЗИ – KBC Group, Лукс Имоти, ПОК Доверие, Провидент Файненшъл България, Консултантска къща Амрита, ActivTrades и LG. Организационен партньор на събитието тази година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България. Медийни партньори на събитието са сп. Мениджър, Дарик радио, новинарските сайтове fakti.bg, novini.bg и cross.bg, както и специализираните imot.bg, Seenews и insurance.bg.