През последните 10, а и през последните 15 години, далеч преди да започне бумът на жилищното строителство, съотношението между цена на имот и доходност на българина е на едни много ниски нива в сравнение с нивата от 1999, 2000, 2001 г.

Тоест имотите вече са достигнали едни нормални цени, а не както бяха по време на бума, заяви Виктор Генев, управляващ съдружник и мениджър бизнес развитие в Амрита, по време на петото издание на финансовия и икономически форум „Шумът на парите”, организиран от Profit.bg.

Генев цитира резултатите от собствено проучване, направено от Амрита.

На добре развитите пазари това съотношение може да бъде много ниско, като в САЩ например е 3 или под 3. За европейските пазари е малко по-високо - около 4 до 5. За България това съотношение бе стигнало 18, т.е. много високи нива на цените на имотите спрямо доходите на семействата.

В момента това съотношение е паднало до 10 и под 10, което е едно средно ниво за добре развитите източноевропейски икономики като Словакия и Унгария, например. В същото време ние изпреварваме доста съседи като Румъния, Гърция, Сърбия, Македония, така че цените на имотите може би наистина са достигнали дъно, посочи Генев.

На пазара се търсят едни луксозни имоти, които много често ги няма, според експертът. Затова виждаме в момента и нови жилищни сгради, които излизат на пазара и се съотнасят към изискванията на купувачите. В това число са и по-големите площи на стаите. По време на строителния бума имаше стаи като кутийки, в които трудно може да се живее нормално.

В новото строителство площите на стаите са доста по-големи и се наблюдава едно цялостно подобрение в качеството на имотите и новите сгради, според Генев.