Пазарът на луксозни имоти е в стабилен ръст от 2010 г. насам. Това каза Никола Стоянов, управляващ партньор на Лукс Имоти по време на форума „Шумът на парите“.

„Имаше затишие на запитвания и сделки през първата година на кризата, но от 2010 г. насам отчитаме стабилно нарастване на броя на сделките. Процесът продължава и тази година, заедно с лек ръст в цените. Растежът не е голям, но показва твърда тенденция, обясни Стоянов.

За съжаление, вече няма достатъчно луксозни обекти, не само в София, но и в цяла България. Не и луксозни според международните разбирания, според експерта. Предприемачите леко се отдръпнаха и не са активни в последните 5-6 години в този сегмент. В момента сделките има основно на вторичния пазар.

Докато през цялото това време по света луксозното строителство се развива и има доста нови технологии и нововъведения, които в България още ги няма.

„Надявам се процесът на луксозно строителство да се възобнови в най-скоро бъдеше. Смятам, че това ще се случи, защото предприемачите са достатъчно запознати със стабилността на пазара, с тенденциите и с търсенето“, каза още Стоянов.

Стабилност и на руския пазар

Напълно спокоен съм за бъдещето на българските имоти сред руските купувачи, категоричен бе Стоянов. В момента има леко затихване, тъй като в местните медии стресират покупките в чужбина. На последното изложение за луксозни имоти имаше сравнително малко посетители, но запитванията за България бяха стабилни, каза Стоянов.

Руският пазар е много важен за българските недвижимости по курортите. Руснаците така и не дойдоха да купуват в големите ни градове, въпреки усилията на брокерите през всичките тези години, но в морските и ски курортите са близо 99% от купувачите.

България се превърна в навик за покупка на имот не само сред руските граждани, но и в много от страните на бившия Съветски съюз, каза Стоянов. Включително и сред украинците, които и в момента продължават да купуват. Дори е имало завишаване на запитванията след първите признаци за проблеми там, според експерта. Купуват вече не само заможните, а и по нискобюджетни купувачи, представители на средната класа.

Инвестиция в центъра на София си заслужава

Смятам, че инвестиция в имот в центъра на София е добра, стига да не се купува в сграда в много лошо състояние, която ще изисква сериозни инвестиции от етажната собственост, заяви Стоянов. В никакъв случай не мисля, че цените в центъра на столицата са надценени. Напротив, те са едни от най-ниските в Европа, отбеляза Стоянов.

Единствено ме притеснява състоянието на сградния фонд. Може би ще претърпим процес на премахване на стари сгради и построяване на нови. Проблемът най-вече е в старите постройки от преди 50-70 години, голяма част от които се рушат.

Форумът "Шумът на парите" се осъществява със съдействието на Мтел, Сосиете Женерал Експресбанк, ДЗИ – KBC Group, Лукс Имоти, ПОК Доверие, Провидент Файненшъл България, Консултантска къща Амрита, ActivTrades и LG.

Организационен партньор на събитието тази година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.

Медийни партньори на събитието са сп. Мениджър, Дарик радио, новинарските сайтове fakti.bg, novini.bg и cross.bg, както и специализираните imot.bg, Seenews и insurance.bg.