Дори специалистите не са единодушни по въпроса дали в момента е най-добрият момент за покупка на недвижими имоти.

На форума „Шумът на парите“ водещите имена в сектора се обединиха около тезата, че цените на имотите са спрели да падат и най-вероятно ще станем свидетели на плавното им повишение.

Дали това обаче е достатъчно да мотивира решението за покупка на недвижим имот? Ето и факторите, които могат да мотивират или да възпрат купувачите от подобно решение.

Мотиви „за“ покупката на недвижим имот в момента:

1. Евентуален ръст в цените на имотите

Един от основните мотиви, който може да накара потребителите да си купят имот, са очакванията, че цените ще започнат да се повишават.

„Аз бих посъветвал хората да инвестират в имоти,“ коментира Георги Павлов, изп. директор на Адрес Недвижими Имоти по време на имотния панел на форума „Шумът на парите“. „За последните 10 години цените на имотите са се повишили с 63%. Средната инфлация е 54%. Тоест при тях увеличението е 10% над инфлацията".

Вижте още: Кризата свърши, инвестирайте в имоти!

2. Достъпност на имотите

Един от безспорните фактори на пазара на имоти у нас е подобряване на достъпността на жилищата. Това се предопределя, от една страна, от ръста в доходите на населението, от друга - от спада в цените на имотите през последните години.

„Съотношението цена-доходи се е понижило до около 10, което е едно средно ниво за добре развитите източноевропейски икономики като Словакия и Унгария, например.

В същото време ние изпреварваме доста съседи, като Румъния, Гърция, Сърбия, Македония“, коментира Виктор Генев, управляващ съдружник и мениджър Бизнес развитие в Амрита, по време на петото издание на финансовия и икономически форум „Шумът на парите”, организиран от Profit.bg.

Вижте още: "Имотите са достигнали едни нормални цени"

На практика съотношението цена-доход се е понижило до най-ниските си стойности за последните 10 години.

3. Добра доходност

В условията на понижаващи се лихви по депозити, тенденцията, която се очаква да продължи и през тази година, е спестителите да търсят алтернативи за рекордните си спестявания. Една достъпна и разбираема за българите инвестиция, залегнала дълбоко в народопсихологията, са именно недвижимите имоти.

Доходността на инвестициите в недвижими имоти у нас се движи в рамките на около 4.5-5%, което е една добра алтернатива за спестителите и една от най-високите доходности от отдаване на имот под наем в Европа.

4. По-високо качество на живот

Безспорно едно от най-големите предимства на покупката на недвижим имот е предлагането на по-високо качество на живот и по-голяма сигурност. С осъществяването на тази покупка хората имат много по-голяма сигурност и яснота, предвид на ясните разходи, които трябва да заделят месечно в следващите години. Така намалява и опасността от това да бъдат изгонени или наемът им да бъде повишен неразумно много.

В същото време потребителите са свободни да правят инвестиции и промени в имота си в съответствие с техните вкусове и предпочитания, без за това да се изисква допълнително разрешение от собственика на имота.

5. Добри условия за кредитиране

Наличието на добра кредитна среда е едно от най-важните условия за развитието на пазара на имоти и стимулиране на покупките. През последните години наблюдаваме съществено понижение в лихвите по ипотечните кредити - тенденция, която може да мотивира покупката на недвижим имот.

Нивата на лихвите по този род кредити са едни от най-добрите за последните 7-8 години, което значително намалява разходите на потребителите. В същото време очакваните промени в закона за ипотечното кредитиране могат допълнително да намалят цената на кредитирането или да подобрян условията при теглене на кредити.

Разбира се, можем да посочим и мотиви, които биха възпрели потенциалните купувачи от вземането на подобно решение:

1. Ръстът на цените е крехък и уязвим

Голямата новина от април дойде от Националния статистически институт по направление на първото поскъпване на имотите на годишна база. Повишението обаче бе минимално- от 0.2%, или липса наличието на ясен и траен тренд на повишение в цените на имотите.

От друга страна, много специалисти припомнят, че не бива да очакваме повишение в цените на имотите, подобно на това от бума, като прогнозират минимално поскъпване в средносрочен план.

Много дори говорят за повишение на цените в границите на инфлацията, което, ако се случи, по-скоро ще е демотивиращ отколкото мотивиращ фактор от инвестиционна гледна точка.

2. И все пак животът под наем е финансово по-изгоден

Както писахме наскоро, животът под наем все още е по-добрата от финансова гледна точка алтернатива на покупката на имот с кредит.

Въз основа на настоящите цени на недвижимите имоти и наемите излиза, че покупката става финансово по-изгодна от наемането на жилището едва след 27 години, при ипотечен кредит за финансиране на 80% от покупката на имота, с лихва от 7.8% (каквито са най-добрите оферти на кредитния пазар в момента), 4% зададена годишна норма на възвращаемост и 1% годишни разходи за поддръжка и ремонт на жилището.

3. Лихвите по депозитите все още са по-добрата алтернатива

Доходността на имотите от отдаването им под наем все още е съпоставима, а в много случаи дори по-ниска от тази, получавана от депозитите, дори и въпреки спада в лихвите по депозитите.

Когато се отчетат допълнителните разходи за поддръжка, плащането на данък и възможността имотът да не е отдаден на 100% през годината, то доходността става под тази от депозити в момента. В допълнение трябва да се добави и изискваното време и нерви при отдаването на имота под наем.

4. Голяма доза несигурност

Хората, които не са уверени в стабилността на своите доходи, е добре да помислят добре, преди да прибегнат към покупка с по-голям по размер ипотечен кредит. Специалистите не препоръчват да се финансира 90-100% от стойността на покупката с кредит, каквито запитвания се отчитат все повече напоследък.

Купувачите трябва да следват и строга финансова дисциплина и да заделят като вноска не повече от 40% от месечния си доход, съгласно съветите на финансовите консултанти. В противен случай те рискуват да останат без имот и да загубят всичко, което са дали до момента.

5. Наличието на инвестиционни алтернативи

Покупката на недвижим имот с голям ипотечен кредит ще ви лиши от бъдещо кредитиране за реализиране на бизнес планове или финансиране на по-добри, според вас, инвестиционни алтернативи.

Затова ако имате план за развитието на собствен бизнес, може би е добре да отложите във времето покупката на имота.