Най-скъпите храни в Япония
Токио е един от най-скъпите градове в света. Тук всичко е с висока цена, но има някои уникални деликатеси, които се продават тук и при които цените са просто скандални.
Виж още: 12 от най-вредните храни, които не трябва да купуваме
Вижте 10-те най-скъпи кулинарни изкушения в страната на изгряващото слънце:
10. Мляко – 43 долара
Марката Nakazawa Foods продава мляко, което помага срещу стрес.
То се дои от крава веднъж в седмицата по изгрев слънце, когато нивата на мелатонин в животното са най-високи. За този хормон се твърди, че намалявал стреса.
9. Пица с говеждо месо Кобе - 66 долара
Говеждото месо Кобе е известно като доста скъпо. В Япония Domino’s предлага пица с Кобе за 66 долара.
8. Фугу – 100 долара
Тази риба е отровна, ако не се приготви много внимателно. Готвачите преминават през сериозен процес на обучение преди да започнат да я готвят. Съвсем малко отрова се оставя в рибата за ефект.
7. Квадратна диня – 800 долара/брой
В Япония всичко се прави с цел спестяване на пространство, включително това в хладилника. Твърди се, че това е причината да започнат да отглеждат дини с такава форма. В Япония те струват около 200 долара, но изнесени в други държави са по-скъпи. В Москва тези дини се придават за 800 долара/брой.
6. Гъби Матсутаке – 2000 долара/кг
Днес тези гъби са рядко срещана и скъпа храна. Годишният добив е малко над 1 тон. Цените зависят от качеството. В началото на сезона са около 2 000 долара за килограм.
5. Говеждо Beef — 500 до 2 800 долара
Wagyu се отнася за няколко породи крава. Тези крави се хранят с качествена храна, дава им се дори саке, правят им масажи.
Месото им е много скъпо, като варира между 500 и 2 800 долара.
4. Грозде Ruby Roman — 4 000 долара
Отглежда се в префектура Ишикава. За първи път се появява на пазара през 2008 година. Всяко зърно грозде е с размер на топка за пинг понг и е червено на цвят. Всяко едно зърно трябва да тежи най-малко 20 грама и да има съдържание на захар 18%.
При първо качество зърното трябва да тежи най-малко 30 грама.
Цялата чепка грозде трябва да тежи най-малко 700 грама.
През 2011 година реколтата не успя да покрие тези изисквания.
През 2013 година един грозд, който покри изискванията, се продаде за 4 000 долара. Това оцени всяко едно зърно на 110 долара.
3. Черна диня Денсуке – до 6 100 долара/брой
Растат на остров Хокайдо. Те са много сладки. На година се произвеждат само 10 000 броя. Продават се на търгове, на доста високи цени.
През 2008 година една диня, тежаща 7.7 кг се продаде за 6 100 долара, с което стана най-скъпо продадената диня в света.
2. Пъпеши Юбари – 26 000 долара за два пъпеша
Те са хибрид между два сорта и са известни със сладостта си.
Продават се по магазините за между 50 и 100 долара.
На търг обаче може да се продадат за хиляди долари.
Рекордът е 26 000 долара а два пъпеша.
1. Торо
Това е мазнина от риба тон. Ползва се в правенето на суши.
Цената на този продукт се мени постоянно, в зависимост от качеството и предлагането в момента, но винаги е висока.