Фразата „Изяж си зеленчуците“ ни е позната още от детството. И докато никой не оспорва ползите от тях за здравето ни, също така е безспорно, че някои от тези здравословни храни причиняват доста странни странични ефекти.

Следващите зеленчуци могат да променят цвета и миризмата на урината, оттенъка на кожата ви, както и други неща.

Моркови

Повечето от нас са чували, че ако ядете достатъчно моркови, кожата ви може да придобие оранжев отенък. Е, това наистина е вярно.

Морковите (както и много други зеленчуци ) съдържат каротеноиди. Те представляват важна част от здравословната диета, защото пазят кожата от слънчево изгаряне и допринасят към естествения й тонус.

Ако са в излишък обаче, могат да ви докарат оранжево оцветяване. Това състояние е известно като carotenemia и се случва най-често при малки деца (които ядат много оранжеви зеленчуци, най-вече на сокове и пюрета) и при хората, които консумират големи количества моркови, портокали и тиква.

В повечето случаи това не е проблем – когато приемът на каротин се нормализира, кожата отново придобива естествения си цвят.

Но има и много рядко състояние, при което черният дроб не може да преработи каротина във витамин А. В тези случаи кожата може да остане оранжев за дълго време, а имунната система да отслабне.

Червено цвекло

Червеното цвекло може би не е сред най-популярните на зеленчуци, но трябва да знаете, че ако консумирате големи количества от него, е възможно урината ви да придобие червен цвят.

Това състояние, наречено beeturia, се причинява от пигментите беталаини. Когато приемете прекомерно количество от тях, тялото ви ги изхвърля чрез урината.

Но това не се случва на всеки. Само около 14 процента от хората страдат от това състояние. То не е опасно и нещата се нормализират, когато пигментите бъдат изхвърлени от организма.

Домати

Всички досега споменати зеленчуци ни създаваха проблеми заради пигментацията си. И доматите не са изключение. Те имат същите способности като морковите – могат да ви оцветят в оранжево заради пигмента ликопен, който съдържат.

Това може да се случи, ако консумирате огромни количества доматен сок в продължение на дни. Многото изядени домати могат да доведат и до предозиране на витамин C.

Човешкото тяло може да обработва максимум от 2000 мг на ден, като препоръчителната доза от витамина за оптимално здраве е 80 мг. Така че, ако прекалите със салатите, е възможно да изпитвате гадене.

Вижте още: Петте най-полезни зеленчука

Аспержи

Това вероятно са едни от най-странните зеленчуци, които обаче не са особено популярни у нас. Те променят миризмата на урината ви, като едва 15 минути, след като ги консумирате, тя може да стане необичайно остра.

Причината за това е съединението метанетиол. Докато тялото ви обработва аспержите, се отделят серни аминокиселини, които са доста миризливи.

Разбира се, някои от вас, които хапват аспержи, сигурно се чудят защо не са забелязали този тоалетен феномен. Отговорът е повече от странен – най-вероятно вие не разполагате с гените, даващи ви възможност да усетите метанетиола. С тях разполагат само 25 до 50 на сто от населението.

Тиква цигулка

Ако ви се случи да режете сурова тиква от вида цигулка, можете да се сдобиете с дерматит, наречен сucubita moschata. В резултат от него кожата на ръцете ви ще стане суха, стегната и груба. Възможно е по-късно и да започне да се бели.

Виновен е сокът на тиквата, който при някои хора действа като кожен дразнител, което пък води до дерматит. И други видове тикви също съдържат химикали, които увреждат кожата.

Така че използвайте ръкавици, когато режете тиква.