Мъжете, които гледат много порнография в интернет, са с по-малко сиво вещество в някои зони на мозъка и с намалена мозъчна дейност, установиха германски учени, цитирани от АФП.

"Установихме значителна отрицателна връзка между гледането на порнография няколко часа седмично и обема на сивото вещество в дясното полукълбо на мозъка", както и активността в префронталния кортекс, пишат авторите от института "Макс Планк" за развитието на човека в Берлин.

Тези ефекти могат да означават промени в невронната пластичност като резултат от интензивна стимулация на центъра на удоволствието".

Авторите все пак не доказват, че тези явления са провокирани от гледане на порнография и настояват за допълнителни изследвания.

Според тях трудът им показва съществуването на връзка между гледането на порнография и намаляване на размера и активността на мозъка като реакция на сексуална стимулация.

В изследването са участвали 64 доброволци на възраст от 21 до 45 години, пише БТА.

След гледане на порно, учените са наблюдавали свиване на размера на стриатума, малка структура под мозъчната кора, както и влошаване на връзките между нея и префронталния кортекс - външния слой на мозъка, свързан с поведението и процеса на взимане на решения.