Ликвидността на компаниите, включени в изчислението на основния индикатор на Българска фондова борса - SOFIX, се е повишила с над 60% за първите пет месеца на 2014 г., в сравнение със същия период на година по-рано.

Справка на Profit.bg показва, че ако за периода 1 януари – 2 юни 2013 г. броят на сключените сделки с книжата на сините чипове е 19 183, то година по-късно те растат до 31 367, с което е отчетен ръст от 63%.

Ръст се отчита и в изтъргуваните обороти, като те нарастват от 92.3 млн. лв. на 112.9 млн. лв. Същевременно повишението при голяма част от позициите се отразява и в пазарната капитализация на компаниите, чиято оценка расте от 2.5 млрд. лв. на 3.5 млрд. лв.

Най-ликвидните от началото на 2014 г.

Ниската ликвидност на листваните на борсата ни компании неведнъж е спирала навлизането на потенциални чуждестранни инвеститори или ограничавала покупко-продажбите на местните взаимни фондове, пенсионно-осигурителни дружества, застрахователни компании и др.

Вижте още: Акциите на 14 публични дружества поскъпват с по над 50% от началото на 2014 г.

Знаем, че при навлизането си на пазара институционалните инвеститори гледат най-ликвидните компании, за да имат възможност след време да излязат от позицията без сътресения.

И така, кои са най-ликвидните компании на Българска фондова борса от началото на 2014 г.?

Лидер с повече от 100% разлика в сделките е Химимпорт (8781 трансакции), следван от Централна кооперативна банка (3824 броя) и Зърнени храни България с 3387 сделки.

Ако преди година имаше едва 5 дружества с по над 1000 сделки за разглеждания период (ЦКБ, Химимпорт, Софарма, Адванс Терафонд АДСИЦ и Зърнени храни България), то от началото на 2014 г. те са двойно повече.

Над 2000 са сделките с книжата на Първа инвестиционна банка и Адванс Терафонд АДСИЦ, докато Софарма и Еврохолд България са с 1912 и 1767 трансакции.

В топ 10 попадат още Индустриален Холдинг България, Фонд за недвижими имоти България и Монбат.

Проблемите остават

Въпреки повишаването на ликвидността от началото на годината, именно ниската активност на пазарните участници, както и липсата на нови емитенти на Българска фондова борса, са основните пречки за навлизането на все повече и то големи инвеститори.

Едно от възможните решение ще е приватизацията на държавния дял от борсата и Централен депозитар, което се очаква в края на настоящата или началото на идната година.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.