Руската столица е обявена за най-натоварения от гледна точка на трафика град. Изследване на Tom-Tom посочи, че средното допълнително време, което шофьорите прекарват в шофиране в пиковете часове, е със 74% повече, в сравнение с часовете с по-ненатоварен трафик.

„През последните няколко години собствениците на автомобили в Русия са скочили значително и особено в Москва“, коментира Ник Коон, експерт в TomTom цитиран от CNBC.

„Проблемът не е само в натовареността на основната пътна артерия, но също така в липсата на алтернативни маршрути, допълва още специалистът.

Истанбул заема второто място в непрестижната класация, където допълнителното време за пътуване в натоварените часове е с 62% повече, в сравнение с по-ненатоварените.

Подобно на Москва, и Истанбул се отличава с бурен ръст през последните години, където повишението на заплатите на населението е довело до значителен скок в броя на автомобилните собственици.

Среиозно влошаване се наблюдава в ситуацията във водещите градове на Латинска Америка, които заемат следващите няколко места в класацията. Така например в Рио Де Жанейро средното време в натоварените часове е с 55% повече, докато в Мексико Сити е с 54% повече, а в Сао Паоло с 46% повече.

Изследването сочи, че поемането на алтернативни пътища не помага. Хващането на второстепенни пътища за заобикаляне на задръстванията на практика отнема повече време, според изследователите. Нещо повече - те добавят близо 50% повече време към пътуването.