Westinghouse Electric Company обяви подписването на няколко споразумения за сътрудничество с три водещи български компании – ЕнергоСервиз АД, ЕНПРО КОНСУЛТ ООД и ОСКАР-ЕЛ ЕООД.

Тези споразумения бележат важен момент в сътрудничеството между Westinghouse и местните за компанията партньори при изграждането на водоводен реактор под налягане AP1000® в 7 блок на АЕЦ „Козлодуй”, посочват от правителствената информационна служба.

Тези споразумения ще гарантират значителна част от автоматизацията, безопасността и контролa и инженерната дейност, като ще доведат до печалби в размер на стотици милиони лева и до създаване на стотици постоянни работни места за български инженери и техници.

Трите споразумения за сътрудничество са резултат от проведената през февруари 2014 г. среща на Westinghouse с потенциални доставчици, която събра на едно място над 100 компании и организации от цялата страна. Събитието представи възможностите и предизвикателствата при доставката на продукти и услуги, необходими за водоводния реактор под налягане AP1000 (PWR) поколение 3+.

Очаква се строителството на новия реактор AP1000 да даде силен тласък на българската икономика на местно, регионално и национално ниво. В процеса на изграждане, близо 3 500 местни работници ще бъдат наети на площадката на реактора, а още 15 000 ще бъдат заети при осъществяване на веригата за доставки.

Благодарение на това, безработицата в региона може да бъде намалена до 9%, което е с 4% по-малко от текущата - 13%. Щом реакторът бъде завършен, неговата експлоатация ще изисква между 500 и 800 висококвалифицирани специалисти.

Според Ив Браше, президент на Westinghouse за Европа, Близкия Изток и Африка: „Този проект подкрепя политиката на българското правителство за изграждане на нови ядрени мощности – енергийна сигурност и диверсификация, финансова стабилност и доказана технология.

Той гарантира прилагането на най-високите стандарти на сигурност, и като цяло ще доведе след себе си много ползи за българската икономика. Споразуменията с тези водещи в ядрената област български компании потвърждават обещанието на Westinghouse да използва местни ресурси за изграждането на AP1000.

Във възможно най-голяма степен местните партньори ще подкрепят и други световни проекти за изграждане на реактори AP1000. Тези възможности ще допринесат за трансфера на знания, който започна още когато тези основни поддоставчици реализираха належащата актуализация на автоматизацията и системите за контрол на нереакторната част и спомагателните сгради на АЕЦ „Козлодуй” в периода 2000 – 2007 г.”

Изграждането на реактор AP1000 представлява уникална по рода си възможност за България да инвестира в най-модерните технологии и да приложи най-високите и конкурентни стандарти в ядрената индустрия.

Тъй като водоводният реактор под налягане AP1000 е най-модерната ядрена технология в света, забележителна инженерна, строителна и производствена експертиза ще бъде трансферирана към българските компании, осигурявайки им уникалната възможност за участие в бъдещи световни ядрени проекти.

Осем реактора AP1000 са в процес на изграждане към момента – по четири в САЩ и Китай. Тези мощности ще бъдат референтни за 7 блок на АЕЦ „Козлодуй”, тъй като всички следва да бъдат завършени до момента на започване на строителство на 7 блок.

В момента Westinghouse е в напреднал етап на преговори с няколко европейски и азиатски клиенти по отношение избора на реактор AP1000 за реализиране на нови пректи.