Противно на очакванията ни, и милионерите правят инвестиционни грешки - подобно на всички останали. Разликата е, че техните грешки често им струват много повече, отколкото на обикновените инвеститори – поради разликата в мащабите на инвестирането.

Ето кои са петте основни грешки на инвеститорите милионери, според наскоро проведено проучване на финансовата консултантска компания deVere Group.

Проучването е направено сред 880 инвеститори по света с инвестиционни активи от над 1.5 милиона долара. От тях над 100 са били на щатския пазар.

Най-разпространената грешка е липсата на диверсификация.

Докато концентрирането на средства в една компания, сектор или индустрия може да ви направи богати, това също така често се превръща в катастрофа, ако целта ви е да защитите капитала си.

Тази грешка е посочена като основна от 23% от участвалите в проучването.

Близка до най-често срещаната грешка, посочена от 22% от анкетираните, е „инвестирането без ясна стратегия и план“.

Важността на стратегията в инвестирането почти винаги се сочи като основен критерий за успех в инвестирането от водещите специалисти.

На трето място, като основна грешка богатите инвеститори просочват „вземане на емоционални решения“.

Отдавна в инвестиционна общност е известно, че емоциите трябва да могат да се контролират в инвестирането, за да могат да се постигнат добри резултати. Явно това е основно предизвикателство не само за малките, но и за големите инвеститори.

На следващо място като основен проблем големите инвеститори посочват „нерегулярно следене на портфейла“. Този проблем е посочен като основен от 16% от големите инвеститори.

Петата основна грешка от големите инвеститори е „прекомерното фокусиране върху историческото представяне на инвестицията“.

Грешки, събрали относително по-малки проценти сред големите инвеститори, са „нетърпеливостта“, „инвестиране около пазарни върхове“ и „разчитане на съвет от приятели“, които много по-често се срещат при по-малките инвеститори.