Привърженик на хазартните игри в Англия е направил един от най-големите политически залози, според букмейкъри, залагайки 400 000 паунда (670 117 долара), че шотландците ще отхвърлят предложението за независимост на референдума през септември.

Мъжът на средна възраст, чието име не се споменава, говорел с английски акцент, докато направил залога в Съри близо до Лондон при коефициент 1/4. Това означава, че ще спечели 100 000 паунда, ако познае, съобщават от букмейкърската къща William Hill.

"Според нас това е най-големият политически залог, правен някога," казва Греъм Шарп от William Hill.

Залогът е два пъти по голям в сравнение със заложените 200 000 паунда, също в полза на негативен вот, от страна на шотландец по-рано по време на кампанията за независимост. През 2005 г. мъж заложил 200 000 паунда, че Дейвид Камерън, настоящият британски министър-председател, ще оглави Консервативната партия през същата година.

Шотландците ще гласуват на референдум на 18 септември за това дали да напуснат Обединеното кралство. Социологическите проучвания в момента показват, че близо 40% от шотландците ще гласуват срещу независимостта, а 30% ще бъдат "за". Много гласоподаватели засега още не са решили как да гласуват.

Според William Hill през букмейкърската къща ще минат залози за над 1 млн. паунда, свързани с резултат от референдума.

Букмейкърите са намалили коефициента за негативен вот на 1/5, което предполага, че това е по-вероятно да се случи, отколкото се е смятало преди време. Коефициентът за резултат в полза на независимостта е 10/3, което означава, че позналите ще получат по 10 паунда за всеки 3 паунда, които са заложили.