Седмицата бе белязана от разрастващата се политическа криза в страната, която повлия негативно на борсовата търговия. Цените на акциите се понижиха, като SOFIX записа дълга серия от понижения, губейки 5% през текущия месец, коментира за Profit.bg Даниел Димитров, портфейлен мениджър в УД "Реал Финанс Асет Мениджмънт".

Днес парламентът ще разглежда поредния вот на недоверие към правителството. Председателят на мандато-носителя БСП изказа мнение, че вотът трябва да се отхвърли, а след него правителството да подаде оставка. След това, разбира се, тези думи бяха неглижирани.

Предстои да видим какво ще се случи, но във всички случаи, нестабилността е лоша за фондовия пазар. Очаквам спадът в цените на ликвидните позиции да продължи като първоначална цел за водещия индекс SOFIX е нивото 530-540 пункта.

На пазара се забелязва липсата на големи поръчки „Купува“. Все още обаче не сме станали свидетели на сериозни разпродажби. Надявам се спадът да е плавен, което ще бъде предпоставка част от постигнатия ръст за годината да бъде съхранен до провеждането на нови избори и избирането на ново правителство.

Вчера и при чуждите пазари влияеше негативизмът, след като ислямистите в Ирак превзеха значителни територии в страната и напреднаха към столицата Багдад. Това накара легитимните власти да поискат помощ от САЩ.

Пазарите реагираха нервно, като спадът в цените на акциите от рекордните нива бе съпроводен с повишение в цените на петрола. Днес азиатските пазари отвориха с понижения, но в последствие част от загубите бяха изтрити. Смятам, че този негативизъм бързо ще премине и няма да повлияе на родния пазар, който и без това има достатъчно вътрешни проблеми.

* Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за продажба и покупка на ценни книжа.