Правителствата трябва да спомагат за социално-отговорното инвестиране, заяви папа Франциск, който разкритикува финансовите спекулации, които не служат за някакво общо добро.

"Става все по-трудно поносимо финансовите пазари да формират съдбата на народите вместо да служат на техните нужди или че малцина трупат огромни богатства от финансови спекулации, докато мнозина изпадат в дълбока задлъжнялост от последствията от това," заяви папата на семинар за етичното инвестиране във Ватикана.

На конференцията папа Франциск определи спекулациите при цените на храните като "скандал", който сериозно е компрометирал достъпа до храна на хората, които живеят в бедност.

Той призова за международна рамка, която да се противопостави на егоистичната икономика, призова богатите да споделят богатството си и поиска от инвеститорите да обвързват печалбите със солидарността.

"Важно е етиката отново да заиграе своята роля в света на финансите и пазарите да обслужват интересите на народите и общото добро на човечеството," е заявил папата.