Доларът запази ръста си спрямо повечето основни валути преди очакваното по-късно днес решение относно фискалната политика на Федералния резерв - на фона на признаците, че банката е все по-близо да вдигане на лихвите с оглед на икономическия растеж.

Анализатори, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозират, че щатската валута ще поскъпне спрямо всички останали валути на страните от Г-10 през тази година, на фона на приключването на програмата за изкупуване на облигации и сигналите за края на ерата на ниските лихвени проценти.

Доларовият индекс на Bloomberg върви към най-високото си ниво на затваряне от седмица насам, след като данни вчера показаха, че инфлацията в САЩ се е ускорила миналия месец. Южнокорейският вон се понижава в пети пореден ден, което е най-голяма му губеща серия от януари насам.

Доларът остана почти без промяна на ниво от 1.3547 спрямо еврото по-рано днес, след като поскъпна с 0.2% вчера. Щатската валута се търгуваше срещу 102.19 йени, след като поскъпна до 102.24 йени вчера, което бе най-високото ниво от 11 юни насам. Йената пък се обезцени с 0.1% до 138.45 спрямо еврото.

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на долара спрямо 10 други основни валути, остана почти без промяна на ниво от 1 014.72, вървейки към най-високото си ниво на затваряне от 10 юни насам.

Вероятността Фед да вдигне лихвите следващата година нарасна до 50.4% вчера, в сравнение с 47.4 в предходния ден, въз основа на сключваните фючърсни контракти след изнесените от Министерството на труда данни за инфлацията.

Потребителските цени са нараснали с 2.1% в 12-те месеца до май, съобщиха вчера от Министерството на труда. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за 2% ръст.

Доларът е поскъпнал с 0.4% през последния месец и е третата най-добре представяща се валута. Йената е поевтиняла с 0.3% спрямо кошница от 10 други валути, а еврото пада с 0.8%.

Доларът ще поскъпне с 3.4% до 1.31 спрямо еврото до 31 декември и ще се оскъпи с 4.7% до 107 спрямо йената, според осреднената прогноза на анализаторите, участвали в проучване на Bloomberg. Доларът ще се оскъпи с 2.8% до 1.65 долара за паунд и ще добави 3.6% до 6.77 шведски крони за долар.

Корейският вон днес поевтиня спрямо всичките 16 най-търгувани валути, след като конфликтът в Ирак се задълбочи, намалявайки търсенето на по-доходоносни активи.

Вонът падна с 0.2% до 1 023.36 за долар, след като бе поевтинял до 1 023.78, което бе най-ниското му ниво от 5 юни насам. Петдневното понижение е най-дългата губеща серия за корейската валута от края на януари насам.