Началното жилищно строителство в САЩ се е понижило с повече от очакванията през май, сигнализирайки слабост в пазара на имотите.

Строежите на жилища са се понижили с 6.5% през изминалия месец до 1 милион броя на годишна база, посочиха изнесени днес данни на министерството на търговията.

В същото време данните за март бяха ревизирани в низходяща посока до повишение с 12.7%, на фона на предварително оповестния ръст от 13.2%. Средните очаквания на пазара бяха за 1.03 милиона броя стартирани жилища.

Строителството на еднофамилни къщи се е понижило с 5.9% през май до 625 000 брой на годишна база, докато изграждането на многофамилни имоти е намаляло със 7.6% до 376 000, посочиха още данните.

Разрешителните за строеж са намалели с 6.4% до 991 000 броя през май на годиша база спрямо 1.06 милиона броя през април. Анализаторите очакваха 1.05 милиона броя разрешителни за строеж през изминалия месец.

В отделен доклад стана ясно, че инфлацията в най-голямата световна икономика се е ускорила до 0.4% през май, което бе най-голямото повишение от февруари миналата година насам.

За сравнение, през април инфлацията възлезе на 0.3%.

Данните се очаква да въздействат на Фед върху решението относно паричната политика на резерва след двудневната среща, която стартира днес.

След негативните резултати доларът поскъпна спрямо останалите основни валути, а фючърсите на щатските индекси отбелязаха понижения.