Краят на полугодието наближава, затова традиционно ще сравним представянето на родните взаимни фондове с това на индекса на сините чипове SOFIX, за да проверим дали са си заслужили таксите и комисионите, които събират от своите клиенти.

Също така ще видим дали фондовете са били по-устойчиви на корекцията, в сравнение с индекса. За целта ще разгледаме кои са десетте най-добре представящи се фонда за последните шест месеца, както и как са се представяли те през последната една година.

Както посочихме в средата на май, фондовете се оказаха по-устойчиви на корекцията след първия й месец, когато тя бе относително по-плоска. Дали обаче тази тенденция се е запазила и през последния месец?

Инвестиционен фонд Дох. 2014 % Дох. 12 м. % ДФ Конкорд Фонд-2 Акции 23,56 40,01 ДФ Капман Макс 15,34 29,5 ДФ Златен лев Индекс 30 15,03 26,78 ДФ ОББ Премиум Акции 15,02 33,35 ИД Елана Високодоходен Фонд 14,24 17,63 ДФ Капман Капитал 13,83 24,53 ДФ "ПИБ- Авангард" 13,04 21,84 ДФ Елана Балансиран Евро Фонд 12,59 16,43 Алфа SOFIX индекс 12,57 24,8 ДФ Елана Балансиран Долар Фонд 11,95 14,81 SOFIX 13,8 28,57

* Данни: БАУД

Както се вижда от таблицата по-горе, цели шест фонда са се представяли по-добре от SOFIX през последните шест месеца. Нещо повече, средната доходност на десетте най-добре представящи се от началото на годината фонда е 14.7%, или с близо един процентен пункт над доходността на индекса.

За последната една година три са фондовете, които бият по доходност SOFIX. За сравнение, в началото на април само един фонд успяваше да бие по доходност индекса.

Първият по доходност фонд за последната една година - ДФ Конкорд Фонд-2 Акции, е с доходност цели 11.5 процентни пункта над тази на SOFIX. Това е и фондът с най-добро представяне от началото на годината, като доходността му за този период е с близо 10 процентни пункта над тази на индекса.

Виж още: Кои компании ще привлекат интерес при предсрочни избори?

Казано по друг начин, явно портфейлите на фондовете са по-устойчиви при спад. Това не е толкова изненадващо, предвид на наличието на инструменти с фиксиран доход и кешови експозиции, дори в агресивните фондове.

Тези инструменти до голяма степен са хеджиращи в моменти на спад, макар и да „натежават“ над доходността на фондовете при силно повишение за пазара.

С други думи можем да кажем, че инвестицията в добре подбран инвестиционен фонд (ако сте уцелили първите десет) определено си е струвала, сравнена с представянето на пазара.

Естествено, едно от най-трудните неща е да познаете кой ще е най-печелившият фонд в бъдеще, защото за това не може да се разчита на исторически данни.