11 жертви, изровени и блокирани пътища, разрушени и наводнени сгради, наноси от кал и камъни, прекъснато електричество, натрупани един върху друг автомобили, нарушени са комуникациите.

Така изглежда варненският квартал „Аспарухово” на сутринта след потопа, залял Варна в четвъртък. Валежите продължават и днес.

Кметът Иван Портних заяви, че вероятно броят на жертвите ще нарасне. В града е обявен ден на траур.

На фона на тези данни вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви девет жертви във Варна, две от които са деца, издирват се трима души. Един човек е загинал в Добрич.

Община Варна съобщи, че са осигурени места за временен подслон на хора, пострадали от бедствието. Има готовност в помещенията да бъдат настанени до 40 души, съобщиха от кризисния щаб за bTV.

Спасителни екипи правят огледи на място. Техника на ВиК и фирмите "Хидрострой" и "Инжстрой", както и екипи на поделение "Родни балкани", работят по разчистване на калта, заляла „Аспарухово”. Пожарникари отводняват помещения, на терен са и екипи на Енергото, които извършват обходи за поетапно захранване с електричество.

Екип на общинското предприятие "Паркинги и гаражи" разчиства с паяк закъсали автомобили по пътя от центъра към Морската гимназия в квартала. Най-сериозна е ситуацията на ул. „Горна студена", където десетки автомобили и кални наноси са образували тапа.

Сложна е обстановка и в Добричко. Екипи на противопожарната служба, полицията и Гражданска защита работят от рано сутринта, съобщи областният управител Недко Марчев. Затворени са пътищата към Варна и Албена.

Лошото време нанесе щети и в други области. Около 30 къщи са пострадали от приливна вълна по поречието на река Белица в Килифарево. Спасителни екипи евакуираха от покривите на къщите им 11 души, съобщи кметът на града Димитър Събев. Щети са нанесени и на блоковете край реката, чийто мазета и приземни етажи са наводнени. В района електрозахранването е прекъснато.

В Дебелец река Белица също е наводнила дворове и къщи, както и обекти в Промишлената зона, преди да се влее в Янтра.

Нивото на река Янтра край Велико Търново е започнало да спада. В опасните зони са разположени постове, които следят пълноводните балкански притоци на реката да не покачат рязко нивото. Проходът Хаинбоаз е затворен.

През последните 12 часа най-голямо количество валежи е паднало в Шабла – 115 л/кв.м; Добрич – 91 л/кв.м; Калиакра – 83 – л/кв.м; Варна – 31 кв.м; Велико Търново – 20 л.кв.м.