Говорих лично с еврокомисаря Йоханес Хан. Имам неговата дума, че ще бъдат отпуснати средства за подпомагане на пострадалите от наводненията. Това заяви пред БГНЕС ервокомисарят за реакция при кризи Кристалина Георгиева, която пристигна в черноморската ни столица, за да се запознае лично с бедствената ситуация и нанесените щети.

Според нея, колегата й Хан би трябвало да възстанови плащанията по Оперативна програма "Околна среда" заради щетите от наводненията в Североизточна България. „Това е една от малкото възможности страната ни да получи помощ по линия на ЕК, защото, макар и огромни по своя размер, за българските граждани щетите са малки, според европейските критерии за отпускането на помощ”, посочи Георгиева.

Тя определи положението във Варна като „много лошо и трагично”. „Щастлива съм, че всички хора са се обединили, за да се преодолеят щетите от бедствието”, допълни еврокомисаят.

Тя още веднъж повтори, че ще направя всичко, за да могат хората да бъдат обезщетени и да получим пари от Европейския съюз.

В 14.30 часа започна огледа на Георгиева във Варна, заедно с държавния глава Росен Плевнелиев. Двамата пристигат и в Добрич около 17.00 часа, за да се запознаят с обстановката в най-засегнатите от наводненията места в града.