Вие обичате работата си. Тя е интересна, предизвикателна и добре платена. Но също така може да бъде опасна за вашето здраве.

Офис пространства са създадени, за да изискват малко движение, което прави обитателите им лесна жертва на наднорменото тегло. Работата на бюро увеличава и напрежението в гърба, китките, очите и шията и може да доведе до обща загуба на мускулен тонус.

Стресът е друг недостатък на работата в офис. Проучване на университета Йейл показва, че 29 на сто от работниците се чувстват стресирани по време на работа. Това може да доведе до депресия, сърдечно-съдови заболявания, липса на енергия и други здравословни проблеми.

Физическата активност е вашето основно оръжие в борбата с неблагоприятните последици от рутината. Но кога да намерите време? Тренировките на работното място може да ви помогнат да извлечете максимума от часовете зад бюрото.

С малко креативност можете да се възползвате от минутите, които имате между висящи срокове и срещи, и да се научите да се упражнявате, докато работите.

Освен това упражненията подобряват концентрацията и ви правят по-продуктивни. Ако не искате колегите да ви зяпат, докато вдигате гирички в обедната почивка, използвайте следващите пет упражнения, които никой няма да забележи, че правите.

Разтягайте се

Давайте почивка на тялото си от рутинната поза поне по веднъж на час. Протегнете ръце, направете кръгови движения с главата, разтегнете до край краката си, завъртете китки.

Разходка до принтера

Времето, което прекарвате в очаквате принтерът да избълва копията, които ви трябват, обикновено е непродуктивно. Ако го изпълните с упражнения, бързо може да промените това.

Стойте на един крак, докато свивате другия назад, правете кикове, като използвате за баланс копирната машина. Винаги можете да спрете, ако чуете, че идва някой.

Упражнения под бюрото

Вашите колеги ще видят, че изучавате доклада от вчерашното заседание, но не и активните упражнения, които правите с коремните мускули и краката си.

Стягайте и отпускайте коремните мускули, докато не почувствате напрежение в тях. Повдигайте и изпъвайте краката си така, че да отпуснете схванатите мускули.

Вижте още: 5 мръсни тайни на офиса

Разходете се из офиса

Вместо да пишете писмо или да говорите по телефона, отидете лично до бюрото на колегата, с когото комуникирате. Така ще си направите разходка и едновременно с това ще подобрите контактите си.

Ако ви се налага да се качите или слезете на друг етаж, не използвайте асансьора. Не забравяйте и да пиете вода, докато работите. Поне по два литра на ден. Това със сигурност ще увеличи и разходките ви до тоалетната.

Топка наместо стол

Ако обстановката го позволява, заменете офис стола си с топка за упражнения. Тя не само ще намали напрежението в гръбнака ви, но и ще тонизира мускулите на корема ви.

Имайте предвид, обаче, че седенето на подобна топка не е лесно, така че първо го пробвайте вкъщи.

Упражнения със стола

Ако все пак решите да запазите стола, използвайте го, за да укрепите седалищните мускули, както и за облекчаване на болките в гърба. Изправете се зад него, подпрете се на облегалката и опънете крака си назад. Направете го няколко пъти и с двата крака.