Положението в курорта Албена, който пострада от придошлите води на река Батовска, остава сериозно. Има опасност хотелл Гергана да остане затворен за гости до края на сезона. Там предстоят укрепителни работи.

Но, според изпълнителния директор на дружеството Красимир Станев, туристическият сезон няма да бъде провален и Албена ще изпълни задълженията към гостите си.

Над 5 хиляди туристи би трябвало да приеме най-пострадалият хотел в курорта – Гергана, до края на сезона, според предварителните записвания. Това означава, че са необходими спешни укрепителни дейности в крилото, което се намира над река Батовска.

Седем от стаите там и част от рецепцията се крепят на една колона. Летовниците са изведени от хотела веднага след бедствието, заедно с настанените в хотел Елица, до който е стигнала приливната вълна от реката.

За да започне спешният ремонт в Гергана обаче е нужно разрешение на екоминистерството, тъй като засегнатата част се намира в резерват Балтата. “Ако получим разрешение до седмица, макс 10 дена ще го укрепим, хотелът ще заработи нормално, заяви Красимир Станев.”

Шест са пострадалите хотели в курорта, в три от тях все още няма електричество, но се работи за възстановяването му. Иначе след бедствието тук нормалният ритъм бавно се възвръща. Въпреки че е унищожена част от плажната ивица, хора на плажа и вчера не липсваха.

Близо 12 хиляди туристи почиват в момента в Албена. 1600 са румънските гости. Част от тях недоволстваха, че по време на бедствието приоритетно са били евакуирани само германски граждани, а румънските туристи трябвало да си помагат сами едни на други.

Това стана причина вчера в курорта да пристигне румънският министър на туризма Флорин Жиану. След разговори с мениджърския екип на Албена ситуацията е изяснена, уточнени са и начините за извозване на пострадалите румънски автомобили.

Въпреки наводненията и трудностите, от Албена се надяват да достигнат ръст на нощувки от миналата година. Засега има само частично анулирани почивки от Русия и Румъния.