„Няма опасност за парите на хората в Корпоративна търговска банка“. Това заяви председателят на Асоциацията на търговските банки в България Левон Хампарцумян в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

КТБ затвори врати по собствено желание, заради ликвидна криза, каза още банкерът.

През последната седмица банката бе под доста голямо напрежение и не издържа на този напън. Хората се паникьосаха, но трябва да се знае, че това е изолиран случай.

Тази банка имаше един период на много бърз растеж – от една средна по големина банка се превърна в четвъртата по големина по активи в страната. Но това е рискът на растежа, сподели още Хампарцумян.

Трябва да се знае, че влоговете на хората до 100 хил. евро са гарантирани в целия ЕС. Вече е ясно, че банката ще отвори врати и тогава хората ще преценят дали да останат в банката или да изтеглят парите си.

Що се касае до блокираните сметки на хората в КТБ, Хампарцумян сподели, че това е „временно неудобство, с което хората ще трябва да се справят“.

Ние знаем, че банката има ликвиден проблем. Повече информация за състоянието на институцията ще имаме в идните 10 дни, когато одиторите трябва да напишат докладите си, каза още банкерът.

„Силата на държавата и БНБ е по-голяма от най-голямата дупка там, смята още той.

Според него финансовата стабилност в страната не е съсипана, но търговският спор между двама играчи (Цветан Василев и Делян Пеевски) винаги създава стрес.

Много е вероятно да не се бе стигнало дотук, ако не се бе изострил този конфликт.

Хампарцумян сподели, че след като отмине тази буря, трябва да се вземат необходимите мерки подобна криза да не може да се повтори.

На въпрос дали банката може да бъде изправена пред нова ликвидна криза, когато отвори врати, той заяви, че това ще е отговорност на новия собственик на капитала, т.е. държавата.