Япония е смятана за една от най-загадъчните страни на планетата. И с основание. За тази възхитителна страна може да се говори до безкрайност, както и за нейните странности:

В Япония суровото конско месо се смята за напълно нормално ядене

Басаши- специалитет от сурово конско месо, се смята за по-полезен от свинското и говеждото. Конското месо е нискокалорично, с много белтъчини и малко мазнини. Демографските данни от префектура Нагано показват, че средната продължителност на живот там е 80.88 години за мъжете и 87.18 за жените. Смята се, че разковничето на такова дълголетие е именно конското месо.

В Япония се регистрират средно 1 500 земетресения на година

Япония е една от страните с най-ниска престъпност в света. Нейното бедствие е високата сеизмична активност. Всяка година в Япония се регистрират близо 1 500 земетресения, повечето слаби, но и някои по-силни.

Решаващ фактор е географското положение на Япония, разположена в район, в който се пресичат четири тектонски плочи.

През 2011 г. в страната бе регистрирано земетресението в Тохоку, което достигна магнитуд 9 по скалата на Рихтер и предизвика истинско бедствие. То бе признато за най-силното земетресение в историята на Япония.

В страната на вендинг машините

В Япония обожават вендинг машините. Те са навсякъде. Тук можете да видите и най-удобните, и най- странните, и най-новите като тип, и много стари автомати. Повечето продават различни пакетирани храни, но не само- има автомати за чадъри, пресни яйца, тоалетна хартия, презервативи, риба, екзотични плодове и каквото се сетите. Машините са на разположение 24 часа в денонощието, което ги прави изключително удобни.

Вижте още: Градът на вендинг машините

Японците не смятат мляскането за неприлично

На запад сме приели, че яденето не бива да е придружено от излишни шумове, но в Япония мляскането, сърбането и шумното дъвчене по време на хранене се смятат съвсем в реда на нещата, дори и на обществени места. Нещо повече – на тях се гледа като знак, че храната ви е харесала.

Бейзболът е много популярен в Япония

Всички знаят, че сумото е националният спорт на Япония, но малцина подозират, че по-популярен и обичан е бейзболът. Играта е донесена в Япония от американския атлет Хорас Уилсън още през 1873 г. Първата игра се състои в Университета в Токио и спортът бързо набира популярност. В наши дни в Япония има две бейзболни лиги, а бейзбол се играе практически във всички училища и университети.

Процентът на самоубийствата в Япония е много висок

Япония е богата страна с интересна история и жива култура. Хората в нея са модерни, дисциплинирани, работещи и успешни във всички отношения. На практика обаче тези постижения са съпътствани с високи нива на стрес и преумора. Всяка година в Япония около 300 хил. мъже и жени сами слагат край на живота си. Това означава, че 24 на всеки 100 хил. души завършват живота си със самоубийство.

Вижте още: Колко работят и колко почиват хората по света?

В Япония се смята за нормално цялото семейство да вземе вана, без нито веднъж да смени водата

Ваната в Япония е ценена не толкова заради совите хигиенични свойства, колкото заради отпускането на тялото и съзнанието. Много японци взимат гореща вана всяка вечер, като често цялото семейство се потапя в една и съща вода. За сметка на това се спазва строг ред: първо бащата, после- майката, след тях децата, ако има гост, въпрос на добри нрави е той да влезе първи. Това не означава, че японците не следят за чистотата- истинското хигиенно къпане се извършва не във ваната, а в малък съд до нея, в който има сапунена и чиста вода.

Много улици в Япония нямат имена

Японците слагат номера на кварталите си, оставяйки улиците в тях безименни. Необичайната за западняците система ужасно обърква чужденците в началото, но после и те установяват колко бърза и ефективна е тя в действителност.

В Япония можете да осиновите възрастен мъж

На Запад се осиновяват деца и юноши. В Япония се смята за нормално да осиновите пълнолетен мъж. Причината е, че Страната на изгряващото слънце е консервативна, патриархална страна, в която името на рода се предава по мъжка линия, а и възрастният мъж може да осигури допълнителна финансова подкрепа за семейството. Тази практика се среща много често в богати семейства, притежаващи големи компании. Дори и да има други претенденти за наследството, бащата може да реши, че никой от тях не е достоен и да въведе нов член на семейството.

Япония е родина на сексуалните извращения

Сексуалното поведение на японците много се различава от европейското. В книжарниците съвсем свободно се продават хентай- аниме или манга комикси, изобразяващи сексуални отношения между хора и чудовища. Възрастови ограничения за купувачите няма. Търговията със секс кукли процъфтява, а някои магазини предлагат кукли под наем за около 100 долара на час. В Япония са измислили и един много важен ритуал на садомазохизма- връзването. Изобщо ако има сексуално извращение, което можете да си представите, то навярно вече се практикува в Япония и се смята за напълно допустимо.