Подбалканският път към морето София - Пирдоп - Карлово - Бургас това лято ще е по-бърз, отколкото магистрала Тракия. Причината са множеството ремонти, които се извършват и предстоят да започнат в горещите месеци по аутобана

Според експертите от агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) шосето през Карлово, дори при интензивен трафик, ще ни отнеме по-малко време, за да стигнем до Бургас.

Продължават ремонтите на два виадукта на Тракия ­ при 61-ви и 67-и км, информират още от агенцията. Завърши обновяването на дясното платно в посока София ­ Бургас при 61-ви км, а през юли ще приключи и ремонтът на дясното платно на съоръжението при 67-и км.

От АПИ посочват още, че предстои да бъдат осигурени средства за реконструкцията на лявото платно в посока Бургас ­ - София. При започване на работите по него движението ще бъде пренасочено във вече обновеното платно на съоръжението, посочва вестник "Монитор".

Освен това в разгара на лятото се планира да започне и ремонтът на част от старите участъци по Тракия, които са в най-тежко състояние. Отсечките са три и са с обща дължина близо 46 км. Първата тапа ще се образува веднага след изхода на София, където ще се обновяват от 5-и до 10-и км.

След това ремонти ще има на 27-и км след тунел Траянови врата преди Пазарджик. Обновяване се предвижда и при Пловдив от 119-и км до 133-и км. Така общо в 5 участъка магистралата до морето ще бъдат в ремонт по време на сезона с най-интензивен трафик.

Индикативната стойност на ремонтите е около 100 млн. лв. В момента комисия разглежда постъпилите оферти и предстои отварянето на ценовите предложения. Ако няма обжалване от някои от кандидатите, има възможност рехабилитацията да започне още през август

Към изпълнителите ще бъде поставено условието в петък и неделя следобед и в празнични дни да се осигурява нормална проходимост по ремонтираните участъци, за да не се затруднява трафикът, уверяват от АПИ.

И поясняват, че това е и едно от условията заложено в изискванията за участие в процедурата. Срокът за изпълнение на обществената поръчка е до 18 месеца след подписването на договора с избрания строител.

По-спокойно ще се пътува по северната магистрала Хемус. По време на летния сезон ремонт по нея ще има само в частта на виадукта Бебреш. Там в момента се работи в дясното платно в посока София – Варна и на този етап не се предвижда промяна във временната организация на движението.

Освен магистралата, пътуващите към Враца, Монтана и Видин могат да ползват и второкласния път Мездра-Битевград-Ребърково-Своге-София, както и второкласното трасе през прохода Петрохан, съветват от пътната агенция.