Всички знаят историята на Марк Закърбърг, който създава Facebook през 2004 година.

Вижте 10 души, които станаха мултимилионери още преди да навършат 25 години, благодарение на създадени от тях уеб страници:

Шин Белник, BizChair.com - 42 млн. долара

През 2001 година 14-годишният Шон създава сайт, благодарение на 500 долара, които е взел от свой роднина. Сайтът продава столове онлайн.

През 2009 година Белник завършва бизнес училище и става CEO на компанията. През 2012 година приходите й са в размер на 129 млн. долара, а самият Белник днес има състояние от 42 млн. долара.

Джулиет Бриндак, Miss O and Friends – 30 млн. долара

Джулиет създава сайта като тийнейджърка. Сайтът е за млади момичета, които да си говорят да правят анкети, да питат и дават съвети, и да се забавляват.

Днес тя е на 25 години и разполага с 32 млн. долара.

Камерън Джонсън, основател на много сайтове – 1 млн. долара преди да завърши гимназия

Той стартира два сайта още през 1997 година, когато е тийнейждър. Единият е сайт за препращане на и-мейли, а другият онлайн рекламна компания. От тях печели стотици хиляди долари на месец. Още преди да навърши 18 години той има 1 млн. долара!

В колежа създава друг онлайн бизнес - certificateswap.com, който му носи 6-цифрена сума.

Джърмейн Григс, hearandplay.com – 5 млн. долара

Григс е запален музикален фен и искал да създаде сайт, който да помага на хората да се научат да свирят песни, само по слух.

Само няколко години по-късно неговите онлайн музикални уроци му носят милиони долари.

Днес той е на 23 години и има 5 млн. долара.

Сюзън Грег Когър, Modcloth – 15 млн. долара

През 2002 година Сюзън направила онлайн магазин, за да продаде дрехи, от които нямала нужда. Бързо разбрала, че е намерила ниша в пазара и продължила да го поддържа.

Наела един служител на половин работен ден, който да й помага да пакетира и да праща стоките. Днес има голям онлайн бизнес с офиси в Сан Франциско, Лос Анджелис и Питсбърг.

Матю Малънуег, създател на WordPress / Automattic – 40 млн. долара

Той прави свой блог през 2002 година, като пуска снимки от свои пътувания. Когато спрели платформата, която той ползвал за блога си, решил да създаде собствена.

Напуска колежа и започва работа в CNET Networks.

През 2001 година, когато е на 21 години напуска тази работа и основава Automattic, която стои зад WordPress.com, Akismet, Gravatar и др.

Мат Микиевиц, създател на SitePoint, 99designs and Flippa – 100 млн. долара

Той е от полско-канадски произход. Създава първия си сайт на 14-годишна възраст.

Само на 16-годишна възраст вече има 10 000 долара приходи от реклами и едва балансирал между училище и бизнеса си.

След завършване на гимназията се фокусирал изцяло над бизнеса си.

През 2008 година създава 99designs и набира капитал в размер на 35 млн. долара. През 2009 година стартира Flippa.com, което става най-голяма платформа в света за купуване и продаване на сайтове. През 2012 година има състояние от 100 млн. долара.

Емърсън Спарц, GivesMeHope, OMG-Facts

На 12-годишна възраст той пуска популярния фен сайт на Хари Потър - “MuggleNet”.

Още преди да завърши колеж пише книга за феновете на Хари Потър, която става номер 2 в списъка на бестселъри на New York Times.

През 2007 година годишният му доход е 6-цифрен. През2009 година завършва колеж и стартира Spartz Media.

Днес ръководи около 12 сайта.

Дейвид Карп, Tumblr – 200 млн. долара

Карп започва кариерата си като софтуерен консултант. В период на пауза между два проекта той започва свой проект за микроблог, наречен Tumblr. Сайтът тръгва през 2007 година, когато той е едва на 21 г. Платформата става много популярна само за една година.

През май 2013 година Yahoo купува компанията за 1.1 млн. долара. Състоянието на Карп днес се оценява на 200 млн. долара.

Анджело Сотира, deviantArt, 75 млн. долара

През 2000 година Сотира, който тогава е на 19 години, създава онлайн обществото deviantArt сред малка група от сови приятели. В него те могат да споделят снимки и всякаква мултимедия, да я дискутират и т.н.

През 2008 година deviantArt има 36 милиона посетители. Днес Сотира има 75 млн. долара.