Гърция е благословена с природа, история и легенди, привличащи милиони туристи. В държавата има толкова много забележителности, че и година няма да е достатъчна да обиколите всичките.

Предлагаме ви да започнете с природните чудеса на страната на боговете. Вижте пет от тях:

Планината Олимп

Това е най-високата планина в Гърция. Тя се намира на границата на Македония и Тесалия, като най-високият й връх е Митикас – 2916 м.

Според гръцката митология именно Олимп е дом на дванадесетте олимпийски богове, начело със Зевс. Склоновете на планината, която е рай за сериозните катерачи, всяка година изкачват над 10 000 души.

Освен богатството от гледна точка на гръцките митове, Олимп притежава и друго съкровище – най-разнообразни представители на флората и фауната.

Метеора

Един от най-важните комплекси от манастири на източноправославната религия може да се намери в местността Метеора.

Шест храма са кацнали на върха на пясъчни скални колони. Метеора е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Климатът тук варира – през лятото е много горещо, а през зимата температурите се спускат стремглаво надолу. Характерните скални образувания пък са не по-малка забележителност от манастирите на Метеора.

Планината Атос

Тази планина е разположена на полуостров в Северна Гърция и също е обект на световното наследство от ЮНЕСКО.

Съществуват строги правила по отношение на това кой може да я обитава – според религията тук се допускат само мъже над 18 години, а нейните постоянни жители са монаси.

В така наречената Света гора или Атон, днес има 20 манастира, чиито монаси в продължение на векове са отблъсквали нападенията на пирати и нашественици.

Достъпът тук обаче е изключително труден – само 10 чужденци на ден (мъже) се допускат на Атон.

Остров Санторини

Егейско море е едно от най-известни морета в Европа. На 200 километра югоизточно от континенталната част на Гърция в неговите води се намира остров Санторини.

Той е формиран от вулканично изригване, което обяснява невероятната му природна красота.

Популярен със своите бели къщи, кацнали високо по протежение на крайбрежието, Санторини е едно от най-добрите места за туризъм в света.

Той разполага с летище, а също така и с процъфтяваща винарска промишленост.

Вижте още: 10 страхотни гръцки острова (снимки)

Дефилето Самария

Това е най-дългото, а според мнозина и най-красивото, дефиле в Европа. Намира се на остров Крит.

Дължината му е 18 км, а широчината му варира от 3 до 150 м. Дом на много уникални видове, един от които е критската планинска коза, то е обявено за национален парк.

В средата му се намира изоставено село – Самария, край което е открита древна византийска църква.