Сергей Станишев напуска председателския пост в БСП, а негов наследник ще бъде избран на Конгрес на левицата на 27 юли. Това стана ясно на закрития партиен пленум на „Позитано” 20 в събота, информира bTV.

Националният съвет на БСП гласува с пълно мнозинство предложението на председателя на партията Сергей Станишев енергийният министър Драгомир Стойнев да стане член на Изпълнителното бюро, както и зам.-председател на Националния съвет на БСП. По право в бюрото влизат и новоизбраният председател на парламентарната група на левицата Атанас Мерджанов, председателят на софийската организация Калоян Паргов, който влиза на мястото на предшественика си Анна Янева, както и младежкият лидер Вероника Делибалтова на мястото на Явор Гечев, съобщиха от пресцентъра на БСП.

По-късно стана ясно, че Сергей Станишев ще запази председателското си място в Коалиция за България. Вече се чуха гласове обаче, че заради своята изчерпаност форматът може да не оцелее на тези избори. Тепърва ще се водят разговори за новия формат на КБ.

"Вярно, че България се храни от слухове, но много сте се объркали", отговори след пленума Станишев на журналистически въпрос дали има сделка с ДПС за заемане на мястото на еврокомисар.

"Няма нищо подобно - за мен е важно страната да излъчи силна кандидатура, продължи той. С разочарование казвам, че консултациите при президента бяха за това кога ще е датата на изборите, без анализ на ситуацията в страната - за образованието, здравната система не стана дума… има евтин пазарлък", дребни политически сметки, посочи Станишев.

Какво предстои?

До дни в левицата започват номинации за председател, които ще продължат през следващите три седмици.

На конгреса за пръв път от много време наистина се очаква да има интрига, защото в отсъствието на титуляр на лидерския пост, желаещите да го заемат ще са много.