Една от ключовите фигури на световната дипломация - руският външен министър Сергей Лавров, пристига на двудневно посещение у нас. Очаква се изграждането на българския участък на газопровода "Южен поток" да стане тема номер едно в разговорите на Сергей Лавров в България.

От руска страна се изразява желание да се насърчи взаимодействието в енергийната сфера, преди всичко в реализацията на проекта за строителството на българския участък на газопровода „Южен поток", се казва в съобщението на руското външно министерство, предаде БНР.

Програмата на Лавров предвижда разговори освен с Кристиан Вигенин и срещи с президента Росен Плевнелиев, премиера Пламен Орешарски и с председателя на Народното събрание Михаил Миков.

Предстоящото посещение e свидетелство за стремежа да се даде импулс на развитието двустранния стокообмен, чийто обем в последно време е намалял, посочва още външното министерство в Москва.

Запланувано е подписването на междуправителствено споразумение за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицината.

Работното посещение на Сергей Лавров у нас на 7 и 8 юли съвпада с навършването на 135 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Русия.

През последните години контактите между двете страни се развиват не само в областта на енергетиката, но и в други области, сред които и туризма. Броят на руските граждани, посетили България през м.г., е нараснал в сравнение с предната година с 14% и е надхвърлил 680 000 души.