Тези филми и сериали имаха такъв успех, че оставиха траен отпечатък върху икономиката на страните си. Разбира се, САЩ е страната, в която филмовата индустрия води до най-високи приходи, но икономическият ефект се размива от огромната продукция. В други страни обаче отделни франчайзи се превърнаха във важен клон в икономиката на страната:

Игра на тронове“ за Северна Ирландия

Приказният свят на „Игра на тронове“, заснет по поредицата на Джордж Р. Р. Мартин, привлича милиони фенове по цял свят и става най-успешният сериал на HBO. Благодарение на сагата Северна Ирландия, в която се водят основната част от снимките, получи допълнителен бонус за туристическата си индустрия. Очаква се, че около 2016 г. туристическият поток ще достигне 2 млн. души (спрямо 1.8 милиона население). Самият канал HBO от началото на филма е инвестирал вече 12.5 млн. паунда (149.11 млн. долара) в икономиката на Северна Ирландия. Чистият приток на средства в икономиката, срързан със сериала, се оценява на 110 млн. паунда.

Властелинът на пръстена“ и „Хобит“ за Нова Зеландия

За неголямата Нова Зеландия снимките на трилогията „Властелина на пръстена“ бяха истинско събитие, което доведе до ръст на туристите с 50% от 2001 г., когато е заснета първата част „Задругата на пръстена“. Туризмът стана вторият по важност източник на приходи за страната след млечната промишленост. Появата на студия Weta Workshop, Stone Street Studios, Park Road Post Production оказа пряко влияние върху пазара на труда. Само „Властелинът на пръстена“ донесе на Нова Зеландия 350 млн. паунда. Страната прибра още 180 млн. долара от снимките на „Аватар“ на Джеймс Камерън, който също бе заснет тук. Годишният приход от кинопродукции за Нова Зеландия е около 1.5 млрд. паунда. Разбира се, не всичко е толкова слънчево. Сега властите са принудени непрекъснато да преговарят с киностудиата, създали огромно количество работни места, които постепенно губят интерес към снимки тук.

Вижте още: 15 филма за Уолстрийт, които трябва да гледате

Покемон“ за Япония

Трудно е да се оцени стойността на империята „Покемон“ за Япония, но се смята, че за десетилетното си съществуване тя е донесла около 30 млрд. долара. Това обаче не отразява пълния икономически ефект, който Япония успя да извлече от покемоните. Със сигурмност се смята, че те са един от „посланиците“ на японската култура по света.

Хари Потър“ за Великобритания

"Хари Потър" стана за Великобритания това, което е „Покемон“ за Япония. Той накара целия свят да изучава английския начин на живот, макар и с магическа пръчка връка. Ако не броим всички филми, книги, CD-та, детски играчки, създателите са спечелили от "Хари Потър" 25 млрд. долара. Реалните цифри отново са много по-високи. Туристически фирми в страната отдавна създадоха маршрут от обиколки на местата, на които са заснети историите за момчето магьосник. Има дори марка дрехи QUIYK, която знаете, ако играете мъгъл куидич. Мислите ли, че този спорт не съществува? През 2010 г.на Световната купа по куидич в Ню Йорк пристигнаха 46 отбора и 20 000 зрители.