Министерството на развитието в Атина стартира пилотна програма за работа на търговските магазини 52 недели в годината. Търговците в Гърция обаче не желаят да работят и в неделя.

Проблемът е на малките магазини, които нямат достатъчно персонал, нито финансова възможност да плащат на работниците 7 дни в седмицата. Целта на пилотната програма, която правителството стартира, е да се превърне в практика всички магазини да работят и в неделя.

До края на тази година властите разрешиха в неделя да отварят магазините в Атина, Солун и по-големите острови. Според търговците цялата програма цели да се пренасочат клиентите към големите търговски вериги и това ще доведе до фалит на малките магазинчета, които и сега трудно издържат на конкуренцията.

Трето лице в конфликта се появи църквата, посочва БНР. Няколко митрополита заявиха, че правителството отнема възможността на търговците да посещават неделна литургия и изтълкуваха решението на министерството като „умишлена атака срещу християнството”.

Във връзка с новата програма са подготвени екипи от финансови експерти, които ще упражняват контрол непрекъснато. От началото на туристическия сезон се оказва силен контрол върху качеството на продаваните стоки и цените им.

Днес беше наложена глоба от 2 000 евро на търговец, който продаваше литър минерална вода за 3 евро на туристите на Акропола в Атина. Срещу него има и обвинение за неспазване на наредбата за таван на цените на водата и кафето.