Кралският китайски клуб в Лондон създаде най-скъпия чай в света. Чаша от него струва 180 паунда, съобщава в. "Дейли Мейл", цитиран от БГНЕС.

Скъпият чай е направен от листата на Да Хун Пао, рядък китайски черен чай, чието име в превод означава императорска червена роба. Те са третирани като изисканото вино – оставят се да узряват 80 години, за да се сдобият с аромат, преди да бъдат сервирани.

Цената на чая може да изглежда неразумна, но причината е, че листата на китайския черен чай могат да се берат само в определени дни от годината, което ги прави много редки. Чаят получил и кралско одобрение, датиращо от 18-ти век, по времето на династия Цин, когато император Да Хун Пао бил наречен "Чаеният крал" заради любовта си към напитката.

Заради високото си качество чаят Да Хун Пао обикновено се сервира само на отбрани гости в Китай. В Кралския китайски клуб той се приготвя с гореща вода, кипната точно до 95 градуса. Питър Чан, сомелиер в клуба, казва, че сваряването на чая при точно определена температура не е каприз, а необходимост.

"Правенето на чай не е лесно, това е изкуство, когато използвате толкова скъпи и деликатни чаени листа като Да Хун Пао. Те трябва да бъдат сварени и сервирани при точно определени температури. Ако е твърде горещо или твърде студено, ще убиете ароматите. Майстори на чая от Хонконг посещават Кралските китайски клубове в Лондон веднъж на няколко години, за да обучават служителите в изкуството на правенето на чай", допълни той.