Чужденци са купили имоти в САЩ за 92.2 млрд. долара през миналата година, като купувачите са били основно заможни китайци, търсещи безопасно място за семействата и парите си.

Покупателната активност на чуждестранните купувачи е скочила с 35% в 12-те месеца до март 2014 г. И докато международните купувачи са допринесли едва за 7% от общите продажби на жилища за този период, те са били силно фокусирани върху луксозни имоти във Флорида, Калифорния, Тексас и Аризона.

Купувачи от пет страни са допринесли за над 50% от международните сделки. По отношение на похарчените средства най-голяма група купувачи са от Китай. Продажбите на купувачи от Китай са скочили със 72% в този 12-месечен период до 22 млрд. долара.

Сделките с китайски купувачи в момента съставляват 24% от всички продажби на чуждестранни клиенти. Канада остава далче на второ място като източник на чуждестранни купувачи със сделки за 13.8 млрд. долара, а третото място се поделя от Великобритания и Индия с по 5.8 млрд. долара.

По-голяма част от закупените имоти са концентрирани в няколко щата. Флорида е привлякъл 23% от международните сделки, следван от Калифорния с 14%, Тексас с 12% и Аризона с 6%.

Чуждестранните купувач плащат основно в брой и предпочитат по-луксозни имоти. За общо 60% от всички покупки на чуждестранни купувачи е било платено в брой, в сравнение с 30% през 2007 г.

Средната цена на закупуваните от чужденци имоти е била 396 180 долара, в сравнение с 247 417 за всички продажби на имоти в САЩ. Над една трета от жилищата, продадени на чуждестранни купувачи, са стрували над 500 000 долара.

Китайците са харчели най-много пари. Средната цена, плащана от тях, е била 590 826 за периода. Най-голяма част от имотите, закупени от китайци, са били в Калифорния, като след това се нареждат Вашингтон и Ню Йорк.

Близо половината от китайските купувачи са споделили, че планират да използват жилищата си в САЩ за "ваканционен имот или ще го отдават под наем", а 39% са казали, че ще го използват като основно жилище.

Най-предпочитаните локации от канадците, които са номер едно по брой на сделките, са Флорида, Аризона и Калифорния.