Някои неща се намират точно там, където би трябвало да бъдат, но други могат да ви изненадат с неочакваното си местоположение. Например можете да отидете в Шотландия, за да наблюдавате живота на кенгуруто или в Китай, за да се потопите в атмосферата на автентично алпийско селце. За нещата, които можете да видите на най-неочаквани и вероятно неподходящи места, ще ви разкажем сега:

Вижте още: Най-скучните градове в света

Дървена селска къща в сърцето на Манхатън

За да се предотвратят пожарите, дървените сгради са забранени в Манхатън преди повече от век. Сградите в Манхатън са в голямата си част тухлени, но една къща на 203–29 Ийст стрийт се различава от цялата архитектура на на сърцето на Ню Йорк. Това е триетажна къща, сякаш овята от торнадо от фермерските райони, преди да кацне сред индустриален Манхатън. Произходът на тази необичайна сграда е забулен в тайна. Входната ѝ врата се намира на нивото на втория етаж на съседната сграда. Сградата фигурира в данъчните регистри на града от 1860 г. и е служила като пункт за изкупуване на различни отпадъци- метали, гума, хартия и какво ли не.

Паметник на Ленин в Сиатъл

Паметници на Ленин е имало из територията на целия съветски блок, но един от тях е стигнал много по-далече: чак в Сиатъл. Паметникът датира от 1988 г., създаден от словашки архитект. След падането на социализма, подобно на много други в Чехословакия, паметникът се оказва на сметището. Там го намира американски бизнесмен, а след неговата смърт- семейството му го подарява на Сиатъл. Днес бронзовата скулптура се оценява на 300 000 долара, а Сиатъл оправдава присъствието ѝ като „символ на художествения дух, който е по-висш от режими и идеологии““

Риболовен град в пустинята

Мойнак, в Узбекистан, някога бил процъфтяващ рибарски град, дом на десетки хиляди хора, Днес той е на 88 км от морето, насред пустинята. Причината е пресъхването на Аралско море. Независимо че градчето отдавна вече не е морско, то и до днес има морски флот и десетки лодки, които лежат на пясъка. Гербът на града е риба, а в града има изоставен рибен завод.

Виадуктът Петробрас

Петробрас е участък от шосе, издигащ се на 40 метра над бразилските джунгли. Той е построен през 60-те и 70-те, с идеята да стане част от шосето Риос-Сантос. През 1976 г. маршрутът на пътя обаче е променен, а джунглата бъурзо поглъща 300-километровия участък, който днес не може да бъде присъединен към нищо. Стара дървена стълба е единственото средство, което позволява изкачване на виадукта.

Пагодата в САЩ

През 1906 г. бизнесмен на име Уилям Уитман решава да построи разкошен курорт в щата Пенсилвания. Централно място в него заема китайска пагода. Проектът се проваля, тъй като бизнесменът не успява да получи разрешение за продажба на алкохол. По-късно строежът става собственост на града, а пагодата-негов символ, въпреки че азиатското население като цяло са 1.2%, а колко от тях са будисти, никой не знае.

Колонията Товар

Това типично баварско градче в действителност е късче от Стара Европа насред Латинска Америка. Товар се намира във Венецуела и съществува от 1943 г. Тогава правителството на страната активно търсело имигранти, за да оживи своята икономика, и наема 376 германци. Те пък създали свой град, който столетия остава затворен и пазещ духа на старите немци. Едва през 1940 г. е отменена забраната гражданите на Товар да сключват брак с местни и до днес туристите идват, за да разгледат тук културата на немците отпреди столетие и да се насладят на баварска кухня.

Прада

През 2005 г. в Тексас отваря първият магазин на Прада, в който се продават артикули от есенната колекция, подбрани лично от Миуча Прада. Необичайното е, че този магазин се намира до неоживено шосе, на много километри от цивилизацията. В действителност той е замислен като художествено произведение, което критикува съвременното пристрастие към разкоша. През годините магазинът неколкократно е нападнат от вандали, а през 2013 г. бе класиран от пътните власти като незаконна реклама.

Къщи насред магистралата

За да се окаже една къща насред оживено шосе, има два варианта: грешка или упорит собственик. Такива сгради можете да видите в Китай например. Фермата „Скот Хол“ в Англия е друг, европейски пример как упорството на един фермер може да накара път да се раздели на две.

Вижте още: 25 града, които трябва да посетите поне веднъж в живота

Лондонски мост в Аризона

През 1831 е построен нов мост над река Темза в Лондон. Той е дело на добре известен лондонски строителен инженер, на име Джон Рени. Строителството му глътнало 130 000 т гранит. Такива мостове не били построени в Лондон от времето на римляните. Мостът на Рени трябвало да поеме тежкия трафик на града, но скоро започнал да потъва. През 1967 г., мостът губи стабилност и затова е обявен за продажба.

Купувачът е американски бизнесмен, който плаща за този мост е 2.46 милиона долара. Една година по-късно, мостът е демонтиран и изпратен до Аризона, където се намира днес.

Египетски храм в Мадрид

Мадрид е дом на Храма на Дебод, построен преди 2200 години от египетския цар Адикхаламани. Това е най-старият архитектурен паметник в града, впрочем 1000 години по-стар от стените на самия Мадрид. Как египетски храм достигнал Испания ? През 1950 г. населението на Египет е във възход и страната се нуждае от сериозно поощряване на селското стопанство и енергетиката. Решението е да се построи гигантски язовир, който да се превърне в едно от най-големите изкуствени езера в света - езерото Насър. За съжаление, по-голямата част от паметниците в региона ще се окажат под вода, включително и Храма на Дебод. И тогава, през 1967 г., храмът е дарен на Испания в знак на благодарност за финансовата помощ за Египет. Част от сградата първоначално е транспортирана на шлеп, а след това с кораб и след това с камион. 1350 контейнери пристигат в Мадрид, където за три години храмът е наново сглобен.