Въпреки неистовите темпове на растеж и развитие на градската инфраструктура, в света все още има места, където бедността и ужасяващото опустошение вървят ръка за ръка.

В столицата на Венецуела - Каракас близо 70% от местното население живее в гета, които буквално са осеяли всеки хълм на града.

В центъра на Каракас се намира Кулата на Давид - недовършен 45-етажен офис небостъргач. Строителството на кулата е било спряно през 1993 г. след смъртта на първия инвеститор, а след това – втори инвеститор се отказва от проекта с началото на венецуелската банкова криза.

Наричат го „вертикално гето“. Сградата е без асансьори и ескалатори, така че възрастните хора и хората с увреждания се заселват на по-ниските етажи, а младите - на върха. Стълбищата и други обществени места са боядисани с боя, за да напомнят кондо кула.

Тъй като средната температура в Каракас достига 28 градуса, гостите трябва да търсят начини за климатизацип. Това става чрез дупки в стената за "циркулиране на системата" на въздуха.

Всякакви материали, които могат да бъдат закупени или намерени, влизат в работа. Например, това семейство използва вестника като тапет за стените на малкия си ъгъл.

Всяко жилище е украсено с грижа и любов - толкова, колкото човек може да си го позволи.

Кулата е като мини-град със своите магазини, църква, аркади и дори фитнес зала, която се намира на 30-ия етаж. Спортното оборудване е направено от неизползвани материали от подемни съоръжения.

Центърът на Лагос е заобиколен от някои от най-бедните гета на Нигерия – Макоко е обитавано от средно 150 000 души, чиито порутени къщи на кокили се издигат на няколко метра от мътните води на зловонната лагуна Лагос.

Макоко е пример за човешката способност да се адаптираш към всякакви, а понякога дори и най-ужасни условия.

Бръснарница, кино и друга инфраструктура е адаптирана към особеностите на гетото.

Въпреки бедността и трудностите, жителите винаги се радват да се насладят на живо на нигерийска музика. По всяко време можете да видите музиканти, плаващи из лагуната под закачливите африкански ритми.

Принудителните извеждания са неотложен проблем за местните обитатели. В отговор на плановете на правителството за превръщането на територията в модерен комплекс, нигерийският архитект Кунле Адеими построи плаващо училище за децата от гетото. Сега сградата на училището бди като фар над района, което дава на хората възможност да се радват на пълноценен живот.

В планините Мокатам, в югоизточната част на Кайро (Египет), се намира гетото Забалин - гетото на коптските християни, които живеят от събиране и рециклиране на отпадъци от околните къщи и бизнес центрове.

Боклуците се сортират, обработват и предават на трети лица. За местното население вездесъщите планини от боклук са норма. Например, прозорецът гледа направо в депото.

Интериорът на някои къщи ев рязък контраст с хаоса на улицата от боклук.

В китайската провинция Шанси, Хънан и Гансу все още има запазени подземни жилища – жилища – яодуни, наподобяващи пещери, издълбани в льосовото плато.До началото на 2000 г., близо 40 милиона души все още живеят в домове, седем метра под повърхността на земята.

В такъв беден яодун живее този земеделски стопанин. Срещу незначителна цена - една лопата и няколко сътрудници, той притежава всичко необходимо за собствен дом.