В наши дни технологиите се развиват с бързи темпове и очакванията са, че този процес само ще се ускорява. И когато говори за технологии нямаме предвид само по-атрактивни, удобни, полезни и забавни решения на потребителите, но също и медицината, урбанизма, околната среда. Много от изобретенията, създадени през годината тепърва ще се развиват и усъвършенстват, но след време ще можем да се похвалим, че сме станали свидетели на тяхното създаване:

Първото месо, отгледано в лаборатория

Въпреки цената на създаване от около 330 000 долара, благодарение на щедри инвеститори като Сергей Брин от Google, светът видя през август първият хамбургер с месо, отгледано в лаборатория. Създателят на необикновения хамбургер е Марк Пост, който се надява, че технологията е революционна за справяне с кризата в селското стопанство.

Google Glass помогнаха на инвалид да се върне към нормален живот

Тами Ван Сент остава парализирана преди повече от 20 години, след като претърпява автомобилна катастрофа. Тя е една от участниците в програмата Google Glass Explorer, която се проведе през май. За първи път от 20 години Тами може да снима, да говори по телефона и дори да обикаля виртуално из града, в който живее. Което показва, че технологията, използвана за създаването на Google Glass, може да облекчи живота на хиляди хора със специални потребности.

Презервативи на бъдещето

Презервативите са най-достъпното и надеждно средство за предотвратяване на нежелана бременност и защита от болести, предавани по полов път. Проблемът с понижената чувствителност обаче става причина много хора да се отказват от тях. Затова фондът на Бил и Мелинда Гейтс предложи 1 млн. долара под формата на грантове за учените, способни да разработят презервативи от ново поколение, които да са надеждни и незабележими. Първите проекти вече са факт.

Дебитни карти за сирийските бежанци

Вместо да раздават ваучери за хранителни дажби, Световната програма по прехраната на ООН решава да разпредели дебитни карти сред сирийските бежанци в Ливан. Дебитните карти се приемат в повече от 300 магазина в страната и решават два въпроса: помощ за гладуващите и стимул за икономиката на Ливан, огъваща се под притока на бежанци.

Екологично чиста печка

Нова кухненска печка, която работи с биогориво, бе създадена в рамките на усилията да се спре изсичането на гори в Замбия. Тя работи с биогранули от отпадъци и има потенциал да измести печките на въглища в страна, в която се изсичат хиляди акри гори годишно.

Барака на слънчеви батерии

Над 60% от градското население на Африка живее в гета сред нищета и липса на каквито и да е санитарни условия. Южноафриканската iShack предложи нов вариант на бараките в гетата – барака от глина със слънчеви панели за бедни. Панелите произвеждат достатъчно енергия за осветление и зареждане на мобилен телефон. Освен това панелите събират дъждовна вода, а глината позволява жилището да остане прохладно в тропическите жеги.

Ускорител за растежа на растения

Израелският стартъп Kaiima използва специален ген за ускоряване на растежа на растения за увеличаване на селскостопанската продукция, по-ефективно използване на вода и повече устойчивост при неблагоприятни условия. Иначе казано: повече храна за гладуващия свят.

Невидим велосипеден шлем и възглавница за безопасност

Велосипедът постепенно се завръща като любимо средство за придвижване в градска среда, което е по-екологично, но все още – недостатъчно безопасно за сигурността на водачите. Компанията Hövding представи през тази година въздушна възглавница за велосипед и невидим шлем – две устройства с добри перспективи да повишат сигурността на велосипедния транспорт в бъдеще.

Лъжица за болни от Паркинсон

Лъжицата, към която скоро ще се прибавят и останалите прибори за хранене, намалява колебанията със 70% и е много удобна за хранене на хора, страдащи от Паркинсон. Едва ли трябва да допълним какво означава за собственото им достойнство възможността отново да се хранят самостоятелно.

Безпилотни самолети за охрана от бракониери

Бракониерството е проблем, който добива особено значение в нашия свят на изчезващи видове животни и разрушени екосистеми. В кенийския национален парк Ol Pejeta тръгна пилотен проект за безпилотни самолети, които ще патрулират от въздуха за опазване на слоновете и носорозите.