Electrolux представи концептуален модел на хладилник, който е на базата на идеите, представени на годишния конкурс Electrolux Design Lab през 2010 г.

Преди три години, темата на конкурса е "Втората космическа епоха" и участниците изобретяваха уреди, които биха били уместни в интериора около 2050 г. и ще бъдат създадени с използването на енергийно ефективни технологии.

Хладилникът Bio Robot Refrigerator, изобретен от руски студент, работи на принципа на луминесценцията и продуктите се охлаждат благодарение на биополимерен гел, в който се поставят. Проникващите UV-лъчи се преобразуват и осигуряват охлаждане за сметка на разликата в дължината на вълната.

Хладилникът на бъдещето няма чекмеджета или рафтове - той е сравнително малък шкаф (средно 4 пъти по-малък от настоящите си "колеги") със стъклена врата и зелен биополимерен гел вътре.

Гелът не се полепва по храната и не я разваля. Ябълките и бананите, "плаващи" с въздушни мехурчета около тях вътре в гела, създават сюрреалистична картина.

Размерът на хладилника от бъдещето варира и той може да бъде окачен дори и на тавана. Тъй като устройството може да бъде запълнено на 90%, това спестява място в кухнята и много енергия.