Изследователите от водещ технологичен институт в Южна Корея имат едно предложение за следващото поколение кола

Екип от изследователи от Южнокорейския институт за наука и технологии (Korea Advanced Institute of Science and Technology) създадоха прототип на електромобил Armadillo-T, който може да се свива.

Колата може да бъде смалена от първоначалните 2.8 м, колкото е размерът на един Smart, до 1.65 м, съобщава WSJ. Автомобилът се сгъва в задната част нагоре и покрива предната. Сгъваемата функция се задейства чрез смартфон (какво друго?), след като водачът излезе.

Така возилото с тегло 450 кг заема само една трета от 5-метрово паркомясто, позволявайки на още две превозни средства от неговия тип да паркират в съседство.

Колата има максимална скорост от 60 км/ч и може да измине 100 км след десетминутно зареждане.

Авторите на проекта съобщиха, че правителствени агенции и частни компании са проявили интерес към изобретението им, но големите производители като Hyundai Motor и Kia Motors не бързат да включат колата в производството си.

В момента производствената ѝ цена възлиза на 1.5 трлн корейски вона (895 млн. долара), което означава, че проектът ще претърпи още изменения, докато стъпи на пазара на достъпна цена.