Мегаполисите обикновено са доста известни. Градове като Ню Йорк и Лос Анджелис, Мексико сити и модерният Токио са известни дори на хора, които никога няма да стъпят в тях. Някъде встрани от световната слава остават част от мегаполисите в Китай, които преживяха невероятно бърз растеж след 1997 г.

Въпреки статута си на град – провинция и близо 30 милиона души население, мегаполисът Чунцин е почти непознат за по-широка аудитория.

Чунцин винаги е бил важен пристанищен град по горното течение на река Яндзъ. Много от историческите обекти в града са построени към Втората световна война, когато той бил временна столица на Китай , оставайки извън японската окупация.

Днес, Чунцин е основно речно пристанище, което го прави център за производство и доставка на автомобили и мотоциклети, както и важен център на селското стопанство и минното дело.

Вижте още: Най-бързо растящите мегаполиси в света

Чунцин не е метрополис в общоприетия смисъл на думата. Неготовото градско ядро ​​обхваща 2 100 квадратни километра и има население от около 7.5 милиона души по най-нови оценки. Въпреки това, той обхваща повече от 31 000 квадратни километра и е дом на почти 30 милиона души.

Много земеделски и минни общности съставляват безкрайните "предградия". Поради планинския релеф, много от тези места изглеждат като малки провинциални градове. Тази динамика е накарала много географи да сочат Чунцин като най-големия град в света.

Официално, обаче, Чунцин е град - един от четирите Градове на централно подчинение в Китайската народна партия в Китайската народна република заедно с Шанхай , Тиендзин и Пекин.

Гъсто населеното му градско ядро е известно в родината му със своята мъгла, поради което то не е привлекателно за туристи. Повечето предпочитат просто да преминат бързо през центъра на града по пътя от летището до луксозните лодки, които предлагат круизи по река Яндзъ, да посетят Стария град, в който някога се произвеждал порцелан, или да се насочат към редицата горещи извори , с много хотели и СПА центрове от висок клас.

Кварталите с традиционни къщи все още са запазени в области, които не са били претоварени от модернизация и в Чунцин все още могат да се видят традиционни сцени, които са се променили малко в продължение на десетилетия. Тук все още можете да видите как се зареждат речните кораби на ръка, как товарите се балансират от двете страни на една пръчка, преметната през рамо.

Ако посетите ресторантът на популярната улица Нанвин Лу , от другата страна на река Яндзъ, през нощта, ще видите впечатляващо големия силует на града – най-големия град в света, за който малцина са чували.