Миналия понеделник индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average достигна нов исторически рекорд. Повишението в цените на акциите на компонентите му правят финансовото му съотношение цена-печалба доста високо, според много финансови анализатори.

Високото финансово съотношение е сред основните пречки за инвеститорите да прибягват към по-натъшни покупки и повишават възможността за пазарна корекция, смятат специалисти.

Виж още: Започна ли корекцията на световните пазари?

Много финансови специалисти отделят все по-голямо внимание върху съотношението САРЕ, вземащо под внимание 10-годишната средна печалба на компанията, пред обикновеното съотношение цена печалба.

Компаниите от S&P 500 се търгуват в момента при съотношение цена печалба от 19.6 спрямо средното от 14.56 в исторически план.

В същото време съотношението САРЕ е при ниво от 26.19, на фона на средното от 15.93. Именно това високо съотношение в момента кара много финансови специалисти да определят щатския пазар като „надценен“ и да очакват пазарна корекция.

Съпоставка на настоящото съотношение САРЕ със средното сочи, че щатският пазар е с около 60% надценен.

И други финансови показатели сочат, че е много вероятно пазарът да е „надценен“ в момента.

Пазарът изглежда доста скъп и според едно от любимите съотношения на Уорън Бефет, съпоставящо пазарната капитализация на борсата с БВП. Съотношението в момента е при ниво подобно от това през 2007 година.

Въпросът, който остава обаче, е колко време пазарът може да се запази така оценен? Предвид на наблюдаваните два спада с по около 50% за щатските индекси от 2000 година насам, това е сериозен въпрос, който може да струва на пазарите много милиарди долари.

Истината обаче е, че никой не знае колко дълго пазарът може да се запази надценен. Фактът, че пазарът е така оценен, не означава задължително, че ще се появи корекция.

Финансовото съотношение САРЕ например се е запазвало при нива над 25 в продължение на много години преди появата на финансова криза.

Много анализатори изразяват мнение, че ниските лихви са в основата на „високите“ оценки за щатските компании. В тази насока, началото на цикъла на повишението на лихвите може и да е искрата, която да запали една по-сериозна корекция в средносрочен план.

Фед вече обяви плановете си да приключи програмата си за обратно изкупуване на активи през октомври, а Джанет Йелън заяви пред Конгреса, че резервът може да прибегне до повишаване на лихвите по-скоро от очакванията.