Плесенясали кръстове, самотни кули, едва видими каменни основи и рамки на ръждясали легла са всичко, което е останало, за да покаже тези 10 умишлено потопени градове и села от Индия до Масачузетс.

Когато са необходими още вода и енергия за нуждите на нарастващото население, малки селца често трябва да бъдат принесени в жертва.

И докато някои са били разрушени преди останките им да са наводнени, други все още съществуват като призрачни видения, блещукащи под повърхността.

Потоси, Венецуела

Потопен заради създаването на хидроелектрическа централа, Потоси е изоставен през 1985 г.

20 години всичко, което се вижда от града, е плесенясал кръст на потопена църква. От 2010 г. обаче водата започна да се оттегля и градът бавно се появи отново.

Готическата църква, която някога е била потопена, отново е видима заради сушата и недостига на вода. Ерозията и влагата са я направили да изглежда много по-стара, отколкото е в действителност.

Курон Веноста, Италия

Алпийското градче попада под водата след края на Втората световна война, когато е решено три езера да се слеят в едно, за да се създаде хидроелектрическа централа.

Преди да бъде наводнен, градът включва 163 къщи и близо 1300 акра земя, засадена с овощни дръвчета.

Камбанарията, построена през 14 век, остава непокътната като мемориал. До нея може да се стигне пеша през зимата, когато езерото замръзва.

Вилариньо-да-Фурна, Португалия

През 1972 г. създаването на нов язовир означава древният Вилариньо-да-Фурна да бъде загубен под водата.

Португалското село, което датира от времето на Римската империя, е дом на почти 300 души, обитаващи 80 къщи, преди да бъде потопено.

Имотите все още принадлежат на техните наследници и се появяват на повърхността отново и отново, когато нивата на водата спадат.

Вижте още: 13 зловещо красиви изоставени места

Джал Махал, Индия

Водният дворец на Джайпур в Индия се намира в центъра на езерото Ман Сагар. Никой не знае точно кога е построен, но се смята, че сградата от червен пясъчник е най-малко на 300 години.

Когато езерото е пълно, само най-високото ниво на сградата е достъпно и то само по вода. През нощта мястото е осветено с прожектори и прилича на халюцинация.

Дворецът наскоро беше реставриран и сега е отворен за посетители.

Вила Епекуен, Аржентина

Основано през 1920 г. като туристическо селище по протежение на брега на Лаго Епекуен в Аржентина, Вила Епекуен има население от повече от 5000 души в своя разцвет през 1970 г.

Но година след година на извънредно обилни валежи местният язовир не издържа на натиска на водата и през 1985 г. наводнява града.

През 1993 г. водите вече са с дълбочина от 33 метра и не се отдръпват до промяната на метеорологичната обстановка, която настъпва през 2009 г.

През 2011 г. селото е дом на един-единствен жител. Въздушни снимки показват развалините на стотици домове и близо 300 предприятия, както и ръждясали автомобили, рамки за легла и стволове на мъртви дървета.

Изгубените градове под язовир Куабин, Масачузетс, САЩ

Четири града изчезват под водата, когато е създаден язовирът Куабин между 1930 и 1939 г. Това са Дана, Енфилд, Гринуич и Прескот.

През язовира днес минава основният водопровод за Бостън и 40 други населени места, съдържащ невероятните 412 000 000 000 галона вода.

Жителите на засегнатите градове усилено се противопоставят на създаването му, но не успяват да предотвратят загубата на домовете си. Сградите са унищожени, а старите пътища, водещи в градове, могат да се следват точно до ръба на водата и днес.

Изгубените градове на Онтарио, Канада

Десет населени места в канадската провинция Онтарио се намират под вода след създаването на Saint Lawrence Seaway през 1958 година.

Изгубените градове на Онтарио все още са непокътнати.

Водолазите могат да следват старите пътища и тротоарите им, а в някои райони могат да се видят на повърхността на водата и части от населените места.

Свети Тома, САЩ

Основан от мормонски заселници през 1865 г., Свети Тома никога не е бил особено голям град - в апогея му в него са живели 500 жители.

Мормоните го изоставят през 1871 г., когато се измества границата на щата Невада и държавата се опитва да събира данъци за предходни години от жителите на града.

Изграждането на язовира Хувър провокира покачване на водите на река Колорадо, което води до наводнения в Свети Тома. Последният жител го напуска през 1938 г.

Руините, които днес са част от езерото Мийд, са видими, когато нивото на водата е ниско.

Вижте още: 7 потънали градове

Петроландия, Бразилия

Друга църква, чиито останки са единственият спомен за потопен град, е в Петроландия, Бразилия.

Със сводестия си покрив, стърчащ от водата, тя изглежда като древна руина - много по-загадъчна, отколкото е в действителност.

Снимките са направени, след като градът е преместен заради изграждането на нова водноелектрическа централа и язовир.

Лъвският град, Китай

Едно от най-невероятните подводни архитектурни съкровища в света се намира под повърхността на Езерото на хилядата острова в Китай.

Лъвският град (Lion City) е построен по време на Източната династия Хан и е с площ колкото 62 футболни игрища.

Той може да бъде наречен историческо съкровище, състоящо се от сложни релефни скулптури, но е умишлено наводнен през 1950 г. за създаването на язовир.

Сега това е популярна дестинация за гмуркане.