Заставам пред вас със самочувствие и увереност за пътя, който изминахме заедно, за този пред нас. Има момент на равносметка в живота на всеки човек – на постиженията и грешките. Днес е моят ден за равносметка.

Това заяви Сергей Станишев в словото си на 48-ия конгрес на БСП.

Спомням си 15 декември 2001 – бях на 35 години, дадохте ми шанса, огромната привилегия и честта да застана начело на БСП. Бях повече притеснен, отколкото щастлив заради огромната отговорност пред вас, пред партията, заради отговорността пред България, заяви лидерът в оставка на партията-столетница.

Тогава завърших словото си с испанска молитва, подчерта Станишев. Той добави, че 13 години по-късно е променил не малко неща, но и много не е успял да промени.

"Има още мъдрост, на която да се уча. Това е моят последен конгрес като лидер на БСП. Нека за миг забравим за различията помежду ни, за отправените упреци, за горчивината и болката. Нека си спомним днес доброто, за стъпките, които извървяхме съвместно, защото всеки от вас е отдал много време от живота си и е положил много усилия в името на БСП.

Искам с всяка дума и позиция да покажем, че сме на нивото на отговорността, която носим пред другарите, пред страната, пред хората", каза Станишев, цитиран от БГНЕС. Той допълни, че този конгрес е натоварен с много очаквания и отговорност.

Всеки един от делегатите го осъзнава, убеден съм. Нашите опоненти се надяват да излезем от тук с омраза в сърцата, разединени и слаби. От тона и от работата на конгреса зависи бъдещето на БСП. Другари, България цяла сега нази гледа, хората в страната ще очакват решенията, които ще вземем днес.

Ще затъне ли партията в раздори след моето оттегляне? Не бягам ли от отговорност, оттегляйки се от лидерския пост? Всички тези въпроси ще получат своя отговор днес, а и това как ще стигнем до тях. Нека с поведението си и решенията си да защитим достойнството на партията. Да покажем, че идеите са по-силни от личните амбиции, подчерта Станишев.

За първи път след промените реализирахме успешен мандат за БСП – 2005-2009 г. – нещо, с което ГЕРБ не може да се похвали. После понесохме тежка загуба. За постигнатото в политиката трябва да се съди не по пропаганди, а по резултати. През тези 13 г. бяхме два пъти в управлението на страната, доказахме, че БСП е партията, която има силата на идеи, има волята да превръща идеите си в реалност, днес няма друга такава партия в България, заяви Станишев.

Той отбеляза, че БСП трябва да дава увереност и перспектива на хората. "Защото ние вдигаме доходите на хората, ние водим до растеж икономиката, ние създаваме работните места, ние се борим с монополите, ние водим страната към напредък. Фактите са най-ясното доказателство за това", заяви Станишев.