Европейският съюз ще наложи широкомащабни икономически санкции на Русия за първи път от началото на конфликта в Украйна. Посланиците на страните-членки се договориха за това на Европейския съвет в късния следобед във вторник.

Санкциите, които ще влязат в сила от сряда вечер, предвиждат ембарго върху оръжейните сделки и стоките с двойна употреба, както и върху високи технологии, включително изследването на Арктика и добива на шистов газ.

За руски държавни компании и банки ще бъдат наложени ограничения на европейските капиталови пазари, които ще обезценят акциите им и ще направят за тях по-трудно вземането на инвестиционни заеми, съобщи bTV.

Сред засегнатите банки ще е и руската ВТБ, която е собственик на редица фирми и предприятия в Европа. У нас тя контролира малко под 10% от Корпоративна търговска банка, има участие и в „Булгартабак" и „Виваком".

Решението на посланиците за новите санкции идва след близо 7-часово заседание в Брюксел, предшествано от серия телефонни разговори между европейските лидери.

Най-големи тревоги сред източноевропейските страни-членки предизвиква оръжейното ембарго, тъй като то не само ще ощети производителите, но и ще затрудни поддръжката на основно руската им военна техника.

Санкциите ще бъдат преразгледани след три месеца.