Първите впечатления се формират в рамките на секунди и по тази причина е изключително важно да се покажете в най-добра светлина още от самото начало, особено в служебни ситуации.

Няколко сигнала, които изпращате несъзнателно - от бързото говорене до дрехите, с които сте облечени, могат да дадат индикации за вашия интелект и ниво на компетентност, според публикация в Research Digest.

Ако знаете кои са тези сигнали, можете да получите предимство във всяка първоначална среща.

От Research Digest са подбрали няколко проучвания, свързани с психологията на първите впечатления. Вижте пет от най-добрите начини незабавно да направите впечатление на компетентен:

Осъществете зрителен контакт

Когато се срещате с някого за първи път, винаги го гледайте в очите. В проучване на щатския Североизточен университет участниците били помолени да гледат видеа на непознати, които разговарят за първи път и да оценяват как е изглеждал всеки от тях.

Хората, които постоянно осъществявали зрителен контакт, докато говорят, били оценени като по-интелигентни от тези, които не го правели.

Вижте още: Имате само 7 секунди, за да направите добро първо впечатление

Говорете бързо

Когато говорите бързо, изглежда сякаш знаете за какво говорите. В проучване на Brigham Young University участниците били помолени да прослушат 54 синтетични гласа и да оценят колко компетентно им звучи всеки от тях.

Колкото по-бързо говорел гласът, толкова по-висока била оценката за компетентност.

Свалете си пиърсингите

Проучване, публикувано в European Psychologist, разкрива негативна корелация между възприемането за интелигентност и броя на пиърсингите по лицето. Участниците в проучването разгледали снимки на мъже и жени модели и оценили тези без пиърсингите като по привлекателни и интелигентни.

Обличайте се добре

Вероятно не е изненада, че доброто облекло говори за успех и увереност. Проучване от 2011 г. разкрива, че когато участниците сравнили снимки на мъже в костюми с такива на мъже в нетрадиционно бизнес облекло, те предположили, че по-добре облечените мъже имат по-високи заплати, а вероятността да бъдат повишение е по-голяма.

Избирайте маркови дрехи

Според проучване на университета Тилбург, ако носите скъпи дрехи, хората автоматично ви възприемат като по-успял. Участниците в проучването, които носели "луксозни марки" дрехи, по-лесно набирали средства за благотворителна кауза и убеждавали минувачите да попълват въпросници.