Верни на това периодично да поглеждаме каква е техническата картина при един от водещите холдинги на БФБ – Химимпорт, ще представим отново вижданията ни по въпроса.

Както писахме в средата на март, ключово за акциите на компанията бе нивото от 2.40 лева, където лежеше изключително силната 61.8-процентна съпротива на спада от върха през март 2011 година до историческото дъно през октомври 2012 г.

Акциите на Химимпорт не съумяха трайно да преодолеят посоченото ниво и потеглиха надолу, до голяма степен повлечени от корекцията на индекса на сините чипове SOFIX и сложната политическа обстановка в страната.

Въпросът, който всеки си задава в момента, разбира се, е докъде може да продължи поевтиняването на книжата на холдинга.

Виж още: Финансовите съотношения на SOFIX и компонентите му

От графична гледна точка наблюдаваното понижение при акциите му все още изглежда като корекция. В тази насока са налице два варианта. Първият е спадът да бъде ограничен от ключовата на този етап подкрепа при 1.66 (върхът от началото на миналата година, който играе ролята на подкрепа).

Това ниво вече спря веднъж понижението при акциите, доказвайки своята сила на подкрепа.

Отдалечеността на акциите с около 15% над него ни дава основание да смятаме, че то е много вероятно да спре по-нататъшното поевтиняване и да оттласне акциите нагоре за нов тест на ключовото ниво от 2.40 лева за брой.

Истинското повишение при книжата на Химимпорт обаче би станало реалност след преодоляване на последното ниво. Такъв пробив може бързо и в рамките на няколко месеца да инициира по-нататъшно силно поскъпване на акциите към 3.60 лева (или по-нататъшно повишение от 50%).

Вторият сценарий, който би се случил при преодоляване на подкрепата при 1.66, би означавал по-нататъшни загуби за акциите на холдинга в посока на 1.20. Дори и при такъв сценарий обаче, все още няма да говорим за промяна на средносрочно възходящия тренд при книжата, за какъвто ще е нужно понижение под посоченото ниво.

Казано по друг начин, всяко понижение на акциите при Химимпорт към 1.66 би могло да се използва от големите играчи за попълване на позициите им със стоп 1.50, или 1.20 за по-дългосрочните инвеститори, и цел първоначално 2.40, а впоследствие и 3.60.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи.