Все още неяснотите относно посоката на пазара са значителни заради ситуацията около КТБ и предстоящите предсрочни парламентарни избори.

В такава обстановка и с наближаването на края на месец юли инвеститорите си задават въпроса: Какво да правя?

Виж още: Кои са продадените компоненти на SOFIX

Ето и някои факти, свързани с компонентите на индекса, които могат да ви помогнат при вземането на решение:

От началото на годината до момента индексът на сините чипове все още е на положителна територия, като е добавил 9.3% към стойността си, въпреки спада през последните седмици.

С най-много - близо 61% от началото на годината, са поскъпнали акциите на М+С Хидравлик. Втората по ръст компания, компонент на индекса, е Стара планина Холд, добавила 40.1% към стойността си.

Акциите на Първа Инвестиционна Банка са на трето място по повишение с 39.3%. Следват Индустриален Холдинг България с ръст от близо 30% и Монбат с 29.4%.

Булгартабак Холдинг, Албена и Неохим са трите компонента на SOFIX, регистрирали отрицателна доходност от началото на годината от съответно 41.2, 17.1 и 6.7%.

Силното повишение при акциите на М+С Хидравлик води до това, че акциите на компанията се търгуват най-отдалечено от 50-дневната си пълзяща средна величина. Те са на нива с 15.6% над посочената средна стойност.

В най-голяма степен под пълзящата си 50-дневна средна величина се търгуват акциите на Индустриален Холдинг България – 12.1%.

Софарма е дружеството на БФБ с най-голяма пазарна капитализация – в размер на 547.3 милиона лева. На второ място е Булгартабак Холдинг, която, въпреки сериозните загуби в цената на акциите, все още е с пазарна капитализация в размер на 449.4 милиона лева.

На трето място по пазарна капитализация е ПИБ – 372.5 милиона лева.

С най-много сделки от началото на годината – над 12 000, са се отличили акциите на Химимпорт. При тях е отбелязан изтъргуван обем в размер на близо 14 млн. лота, което също е най-голям обем сред компаниите.

С най-малък брой сделки от началото на годината – едва 325, се отличава Албена.