Пазарът има цикличен характер. Ето защо инвеститорите трябва винаги да имат едно наум, когато се случват извънредни събития, които го изваждат от неговото равновесие и посока.

Определено настоящите събития – фалитът на КТБ, както и предстоящите предсрочни избори са фактори, които извадиха родния пазар от неговото равновесно състояние и средносрочна посока. Дали обаче, времето няма да докаже, че настоящият момент и корекция при акциите на БФБ не е бил изключителен момент за покупки?

Великият инвеститор Уорън Бъфет е казал: „Бъди алчен, когато другите ги е страх“. Зад това Бъфет да бъде определен, като „един от най-добрите инвеститори в историята“, още приживе, до голяма степен стои способността му да се различава от тълпата и да мисли различно.

Въпросът, който родните инвеститори трябва да си зададат извън страховете им, свързани с моментни събития, които ще останат в историята много скоро е - „Дали Бъфет би инвестирал на родния пазар, при настоящите условия?“.

Налице ли е добър фундамент пред икономиката и пред българските компании? Има ли качествени компании с добър и доказан във времето мениджмън и с ниски финансови оценки, които ги правят привлекателни, като инвестиция, която да държите вечно?

Октомври 2008-ма година, малко след дъното за щатските индекси Бъфет публикува статия „Аз купувам щатския пазар а вие?“, в момент, когато всички говориха за „края на света“. Пет години по-късно щатските индекси са при нови рекордни максимуми, като широкият индекс S&P 500 близо утрои стойността си.

В този ред на мисли няколко са нещата, които бихме могли да обобщим за родния пазар.

На първо място той се оттласна сериозно от дъното през 2010 година, като всички говорят за средносрочен възходящ тренд. Нещо повече, пазарът ни премина през фазата на „съмненията“ успешно, като в момента е в изключително благоприятна фаза – на оптимизъм. Тази фаза е следвана от поредно добра за инвеститорите фаза – на „еуфорията“, която обикновено бележи най-добрите печалби за инвеститорите от един „бичи цикъл“.

Политическите сътресения може би дори направиха в известна степен услуга за тези които пропуснаха първата част на „бичия цикъл“, като им дава възможност за по-късно включване. На настоящото понижение все още можем да гледаме, като на корекция, или добра възможност да се включите в посока на тренда.

При индексът на сините чипове SOFIX до момента липсваше по-сериозна корекция в рамките на 10-15%, която вече е налице и освен, че понижава финансовите оценки на компаниите, след значителния ръст, отваря пътя пред нови ръстове.

На следващо място инвеститорите трябва да имат в предвид, че традиционно индексите ни се представят изключително добре в исторически план през август, както и месец преди и до три месеца след провеждането на парламентарни избори. През последните 12 години индексът SOFIX е нараствал средно с 3.8% през осмия месец на годината.

Казано по друг начин, настоящият спад на БФБ може бързо да бъде преодолян и последван от силен ръст през следващите месеци до края на годината, особено ако се види, че ситуацията с КТБ е овладяна и има ясен победител от изборите, което да гарантира ново стабилно правителство.

И на последно място вниманието на инвеститорите ще е насочено изключително към резултатите на компаниите за полугодието, които до голяма степен трябва да оправдаят и предопределят евентуално по-нататъшно повишение на индекса.

* материалът не е съвет за покупка, или продажба на акции на БФБ